Pastoralni pohod sisačkog biskupa župi sv. Nikole Tavelića Repušnica

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 22. i u nedjelju 25. studenoga župu Repušnicu. Tom prigodom biskup je posjetio OŠ Stjepana Kefelje te se susreo s Ekonomskim i Pastoralnim vijećem i drugim zajednicama vjernika u župi.

Pastoralni pohod završio je na nedjelju Krista Kralja, 25. studenoga, svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića koje je predvodio u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Ivanom Benkovićem. Na početku misnog slavlja u ime župljana biskupu je na pastoralnom pohodu i svim susretima zahvalila župljanka Sanja Durbek.

Govoreći o blagdanu Krista Kralja biskup je rekao kako smo danas ovdje došli svom Kralju reći u skrušenosti da želimo da on vlada našim srcima i da bude onaj koga slijedimo i za kojeg živimo.

„Kad čovjek pomisli na kralja prvo mu dođe slika uzvišenog čovjeka ovog svijeta koji živi u raskoši i obilju te mu svi služe. Međutim, Krist je sasvim drukčiji kralj. On je došao reći da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, već da je to Kraljevstvo nebesko te da on ne vlada nama kao kraljevi ovoga svijeta, nad svojim podložnicima. Upravo to je Isus rekao i svojim apostolima: ‘tko želi biti prvi neka bude posljednji, jer onaj koji je svima sluga taj je najveći u Kraljevstvu nebeskom“. To Kraljevstvo je „istine i života, milosti i svetosti, pravde, ljubavi i mira“, kao što o njemu i pjeva današnje Predslovlje.

Kraljevstvo je to u našim dušama gdje mi svim srcem želimo pripadati Kristu. Upravo se zbog toga u povijesti ono često suprotstavljalo vladarima ovoga svijeta te su i prvi kršćani bili progonjeni zato jer nisu htjeli rimskim carevima, koji su se smatrali bogovima, iskazati klanjanje i stavljati tamjan na žrtvenike. Mi se kršćani klanjamo samo Bogu jedinome i to je naša najveća sloboda“, poručio je biskup.

U nastavku biskup je podsjetio na propovijed blaženog Alojzija Stepinca koju je izrekao u zagrebačkoj katedrali na blagdan Krista Kralja 1942. godine. „Blaženi kardinal Stepinac je tada rekao da ne postoje niže i više rase, da su pred Bogom, svi koji su kršteni, djeca Božja jednakog dostojanstva i da Bog ne pozna drugu već samo jednu ljudsku rasu, a to je rasa djece Božje. Rekao je i da osuđuje svaku klasnu, rasnu i narodnosnu ideologiju te sve nepravde i nasilja koja se čine u ime tih ideologija. Baš zato on je bio taj hrabri pastir koji se odupro zlima koja su vladala u 20 stoljeću. Tako je i sam postao žrtva jedne od tih ideologija, a sve zato jer je ostao vjeran Petrovom nasljedniku i nije želio dvojiti Crkvu u Hrvatskoj od Rima“, rekao je biskup te pozvao okupljene da i dalje mole na nakanu da papa što prije bl. Stepinca proglasi svetim.

Na kraju biskup je rekao kako ni danas nije lako biti kršćanin te je za to važno znati slijediti Krista Kralja. „Sve je na ovom svijetu privremeno, sve dolazi i prolazi, vlasti, države i kraljevi, a samo Isusovo kraljevstvo je vječno i nikada neće propasti. Mi smo članovi tog kraljevstva i zato trebamo biti ponosni i zahvalni Kristu kralju koji nas je pozvao, a mi smo se odazvali na taj put“, rekao je biskup te pohvalio zajedništvo ove župe i pozvao sve okupljene, a posebno mlade, da se još više uključe u život župe.

Nakon popričesne molitve biskup je blagoslovio dvije nove reljefne slike koje će krasiti unutrašnjost crkve, a koje prikazuju sv. Majku Terezu i bl. Miroslava Bulešića.

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor, a nakon mise biskup je obišao i pomolio se na grobu pokojnog dugogodišnjeg župnika ove župe mons. Željka Slonjšaka.  (SV)