Obilježen Svjetski Dan šećerne bolesti

14. studeni Svjetski je Dan šećerne bolesti. U cijelom svijetu na današnji dan održavaju se razne aktivnosti usmjerene na senzbiliziranje javnosti za ovaj globalni zdravstveni problem.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2018. i 2019. godine je „Obitelj i šećerna bolest“ (engl. The Family and Diabetes). Cilj kampanje je podizanje svijesti o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljele osobe, promicanje edukacije obitelji i oboljelih, prevencija i važnost uloge obitelji u skrbi i liječenju za oboljele.

U Kutini aktivno djeluje Udruga dijabetičara koja ima oko 40 tak članova. Svoje aktivnosti udruga temelji i ostvaruje kroz projekte koje podržavaju Grad Kutina i Sisačko moslavačka županija, a koji su vezani uz redovno održavanje akcija mjerenja šećera i krvnog tlaka, do edukacijskih tribina. Današnji dan obilježili su akcijom mjerenja šećera, masnoća u krvi i krvnog tlaka u prostoru Udruge umirovljeniak Grada Kutine. Kako ističu iz udruge cilj im je osvijestiti javnost za temu dijabeseta, jer iz dana u dan otkriva se novo oboljeli od ove tihe i podmukle bolesti, a što je vrlo vgažno istaknuti sve je više mladih kod kojih se otkriva dijabetes.

Uz nasljedne faktore, važan je čimbenik prehrana i tjelesna aktivnost tako da moderno doba ide u prilog rizičnim čimbenicima. Obilježavanje šećerne bolesti zato ima višestruku važnost, a članovi udruge na taj način otvaraju svoja vrata svim građanima, podsjećajući ih na važnost redovnih zdravstvenih kontrole.