Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje i ove su godine okupili velik broj posjetitelja na kutinskom trgu dr. Franje Tuđmana.
Odaziv škola i ustanova koje rade s djecom, kao i svih prethodnih godina bio je vrlo dobar, a učenici i djeca vrtića ovom se danu osobito raduju. Peku se uz malu pomoć roditelja, ili bez nje, kruh, gibanice, tradicionalni kolači, a sve se to poslije prodaje građanima po simboličnim cijenama i u humanitarne svrhe. Događaj u Dječjem tjednu organizira Koordinacija Kutina – grad prijatelj djece.
«Ovo je završni događaj u sklopu Dječjeg tjedna koji završava upravo veličanstveno. Zahvaljujem svima što se odazivaju svake godine, a sredstva prikupljena na Danim kruha usmjerena su jednoj potrebitoj obitelji u OŠ Vladimira Vidrića, te uređenju defektološkog kabineta u istoj školi koji će koristiti sve kutinske škole», rekla je Renata Vlahek, voditeljica Koordinacije.

Dani kruha počeli su se obilježavati prije 25 godina, rekla nam je etnologinja Slavica Moslavac, koja je ujedno i predsjednica povjerenstva za odabir najoriginalnijih štandova. Današnju manifestaciju usporedila je s počecima organiziranja ovoga događaja: «Prva manifestacija bila je 1993. Od tada je prošlo puno godina i napredak je vidan. Tražili smo tada da se ljudi aktiviraju, bake, mame, tetke…. Napredak je vidno ostvaren i svi rado sudjeluju u ovoj manifestaciji. Željeli smo prednost dati tradiciji, tradicijskim hljebovima, kruhu iz krušne peći, zlevankama itd.
Slavica Moslavac pohvalila je sve štandove, no povjerenstvo je moralo odabrati najbolje. Dječji vrtić Kutina tako je osvojio prvo mjesto kao najbolje uređen štand na današnjim Danima kruha. Drugo je mjesto pripalo Tehničkoj školi Kutina. Treća je bila OŠ Banova Jaruga, četvrta OŠ Zvonimir Frank, a peta OŠ Mate Lovraka. Pohvale su dobili učenici gimnazijskih razreda Srednje škole Tina Ujevića.
Dane kruha otvorio je gradonačelnik Zlatko Babić. Posvetio ih je velečasni Artur, a  uvodni govor pročitali su bivša predsjednica Dječjeg Gradskog vijeća Dora Brozović i novi predsjednik Gabrijel Grediček. Gradonačelnik je rekao kako je ovo značajan događaj za svu kutinsku djecu i mlade koji ovom prilikom mogu steći i znanja vezana uz pripremanje kruha i domaćih proizvoda: «Važno je da se djeca međusobno druže, da spoznaju vrijednost onoga što imamo i još uz to pomažemo drugima jer sredstva idu u humanitarne svrhe».
Uz navedenu humanitarnu akciju, kutinska Srednja škola Tina Ujevića svake godine uz Dane kruha veže i humanitarnu akciju pomoći za djecu Oborova te svoje prihode, ali i proizvode, usmjerava odjelu djece u Oborovu s kojima njeguje dugogodišnju suradnju.
Na Danima kruha najavljena je i dvodnevna smotra dječjeg folklora Hrvatske, a tom su prilikom nastupila i djeca makedonskog folklornog ansambla iz Skopja.