Božićnice – umirovljenicima s manje od 2000 kn mirovine

Umirovljenici s manje od 2000 kn mirovine dobit će božićnicu. Odluka je to gradonačelnika Kutine Zlatka Babića u vidu jednokratne pomoći za umirovljenike slabijeg imovinskog stanja koji imaju prebivalište na području Grada Kutine. Božićnice će se dodjeljivati u tri kategorije.
Tako će umirovljenici koji imaju mirovine niže od 1000 kn dobiti 300 kn božićnice. Umirovljenici čija se mirovina kreće od 1000 do 1500 kn dobit će božićnicu od 200 kn, dok će umirovljenici koji imaju mirovinu između 1500 i 2000 kn dobiti božićnicu od 150 kn. Grad Kutina u tu će svrhu izdvojiti 340.000,00 kn iz gradskog proračuna.
«Ovo je prvi proračun koji je ova koalicija u cjelosti kreirala dolaskom na vlast u gradu Kutini, tako da na taj način želim ispuniti svoje predizborno obećanje koje sam dao građanima», izjavio je Babić. Uz ostale socijalne mjere i potpore, ova je usmjerena na poboljšanje kvalitete života građana Kutine s niskim mirovinama.

Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić govorio je o tehničkim pojedinostima vezanim uz realizaciju ove mjere. Najavio je javni poziv koji će biti objavljen na web stranici grada Kutine i putem medija, a predsjednici Mjesnih odbora dobili su zadatak pobrinuti se da ova informacija putem oglasne ploče u mjesnim odborima dođe do onih umirovljenika koji mogu koristiti ovu potporu. Bit će distribuirano i pismo gradonačelnika, a umirovljeničke udruge o svemu su obaviještene i također će raditi na tome da ova informacija dođe do krajnjeg korisnika jednokratne pomoći. «Ide se na javni poziv, jer prema novom zakonu o zaštiti osobnih podataka ne možemo ih koristiti bez odobrenja. Javni poziv nalazit će se i na stranicama gradskog web portala www.kutina.hr do 23. studenog 2018.», rekao je Tomičić.
Gradonačelnik je pozvao sve umirovljenike da dođu u Odjel za društvene djelatnosti u Gradu Kutini, ostave svoje podatke i ispune tiskanicu svakim radnim danom od 8 do 14 sati.
Dokumenti potrebni za prijavu umirovljenika za dobivanje božićnice su: preslika osobne iskaznice, odrezak od mirovine (ne stariji od 3 mjeseca) koji je dokaz o visini mirovine, te tekući račun na koji će mirovina biti uplaćena. Mirovine će biti isplaćene u prvoj polovini prosinca. Na području Grada Kutine ima 5 705 umirovljenika, a u kategoriji potencijalnih korisnika ove potpore nalazi se oko 1570 umirovljenika prema podacima koji su stari oko 5 mjeseci.