»Za umrijet od smijeha» – FANI 2018.

U Kutini je sinoć u okviru FANI-ja Festivala nezavisnog i alternativnog izričaja, a u organizaciji POU Kutina, izvedena nagrađena komedija «Za umrijet od smijeha». Riječ je o tekstu nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastalom  1987. godine. Kao ishodište mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošloga stoljeća.

U hrvatskom uprizorenju, nastalom u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.

Da satira u Hrvatskoj nije umrla pokazali su sinoć glumci Gordana Gadžić i Marko Torjanac koja je publici s puno duhovitosti dala razmišljati o ozbiljnim pitanjima  o našoj sadašnjosti i budućnosti. Prava satira, bez ustezanja, humor koji nije «na prvu», autentičnost likova koji propituju i nas, našu autentičnost, te našu iskrenost prema sebi i drugima – sve je u ovom ispovjedničkom tekstu koji se ne libi ulaziti u moralne dvojbe koje sežu do same biti našeg postojanja.