Voloderska jesen 2018.

Od 14. do 16. rujna Moslavina je živjela u znaku Voloderskih jeseni, manifestacije koja već više od pet desetljeća označava početak berbe grožđa u vinogradima diljem Moslavine. Prva slična priredba dogodila se 1. listopada 1967. godine, a samo godinu kasnije, 15. rujna, održana je i 1. Voloderska jesen.

Duga tradicija uspješno se nastavlja pod okriljem Grada Popovače i u organizaciji TZ Grada Popovače i Organizacijskog odbora Voloderskih jeseni. Ove godine manifestacija se sastojala od trodnevnog bogatog programa koji je uključivao izložbe vina, te zabavne, kulturne, sportske i gospodarske sadržaje, uz neizbježnog vola na ražnju. Otvorenju manifestacije nazočili su brojni predstavnici političkog i gospodarskog života ovoga kraja, ali i vinogradari, voćari, poduzetnici, te brojni građani iz Moslavine i šire.

Voloderske jeseni otvorio je Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, a posjetitelje u Voloderu, uz ostale, pozdravio je i gradonačelnik Popovače Josip Mišković. Župan je tom prilikom simbolično okrunio novu Vinsku kraljicu Sisačko-moslavačke županije Antoniju Puškarić i njenu prvu pratilju Klaudiju Medved.

Uz ovaj izbor održan je i tradicionalni izbor za najoriginalniju snehu i najlepšu beračicu uz stručno oko kutinske etnologinje Slavice Moslavac. Tako je za naj beračicu proglašena Anamarija Culek iz Starog Pračna, druga je bila Ivana Jelaš iz Volodera dok je treća Matea Blažinić iz Potoka.

 

Za naj snehu proglašena je Antonela Kadažabek iz Volodera, druga pratilja je Ana Škrtić iz Barilovića, a treća je Ankica Kemfelja iz Donje Gračenice.

Nezaobilazni sadržaj manifestacije i ove godine bili su prezentacije obrta, te braniteljskih zadruga. Po prvi puta bili su tu i ulični animatori, te mogućnost jahanja za djecu koje je omogućila konjanička udruga Željka Petersa, a koja je uvijeka aktivan sudionik ove manifestacije. Zanimljiv je bio i kviz znanja o vinima ovoga kraja koji je vodio, uz degustaciju, popularni mladi vinar Lovro Miklaužić.

Večernji sati uvijek su najbolje posjećeni, te je tako bilo i ove godine uz nastupe Željka Bebeka, Dražena Zečića, Begine i Vigor. Ove godine Volodersku jesen pratilo je izuzetno lijepo vrijeme svih dana manifestacije, tako da ovaj puta ne vrijedi pošalica “Ako želite znati kad će padati kiša, dođite na Volodersku jesen”. (gp/nb)