Udruga OSI “Za pokret” u EU tjednu mobilnosti

Udruga OSI Kutina obilježila je EU tjedan mobilnosti u Kutini te je promovirala kampanju „Za pokret!“. Naime, Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) prethodnih je godina Kampanju provodio sa ciljem uvrštavanja Uređaja za iskašljavanje na Listu HZZO-a. U veljači ove godine stigle su lijepe vijesti da je to napokon i učinjeno, ali samo djelomično. Naime, uređaj je na Listu uvršten isključivo za osobe mlađe od 18 godina kojima je već prethodno propisan respirator za kućnu upotrebu. Međutim, kod osoba oboljelih od DMD zbog progresije bolesti najveća potreba za korištenjem Uređaja javlja se u dobi iznad 18 godina, a isti mogu nabaviti isključivo o osobnom trošku.

Jedino potpuno odobravanje Uređaja za iskašljavanje svima kojima je to medicinski opravdano uz prethodno odobrenu opskrbu Uređajem za neinvazivnu ventilaciju osigurat će sveobuhvatnu respiratornu njegu osobama s mišićnom distrofijom.

Članovi Udruge OSI svojim su sudjelovanjem u obilježavanju EU tjedna mobilnosti upozorili na ovu nepravdu te su ukazala kako je važno uređaj za iskašljavanje potrenob uvrstiti na listu HZZO-a za sve kod kojih postoji indikacija. Uređaj pobuđuje iskašljavanje sekreta u fazi kad je došlo do infekcije, a u trenucima kad nema infekcije, upuhivanjem zraka sprječava se nakupljanje sekreta na bronhijima i potiče kašalj.