Udruga OSI obilježava Dan svjesnosti o DMD-u

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH kao mreža od 32 lokalne udruge iz cijele Hrvatske,među njima i Udruga “OSI” Kutina danas obilježavaju 7. rujna – Međunarodnog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji – DMD-u.
 
Međunarodna kampanja provodi se s naglaskom na važnost rane dijagnostike  DMD-a jer rana dijagnostika doprinosi pravovremenim uključivanjem u rehabilitacijske postupke, a time i boljoj kvaliteti života.
 
Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Puno je vrsta i oblika mišićne distrofije, a najprogresivniji oblik je DUCHENNE MIŠIĆNA DISTROFIJA koju je prvi opisao francuski neurolog Duchenne 1961. po kojem je i dobila ime. Poremećaj je uzrokovan mutacijom u genu distrofina, koji se nalazi na X kromosomu zbog čega oboljevaju u pravilu muška djeca. Mutacija sprječava proizvodnju proteina distrofina što dovodi do slabljenja i gubljenja funkcija mišića.
 
Prvi simptomi bolesti javljaju se već između druge i šeste godine života, a vidljivi su u području mišića natkoljenica i zdjelice. Dijete hoda na prstima, često pada, otežano ustaje, a prilikom ustajanja s poda rukama se penje uz natkoljenice (Gowersov manevar), hoda gegajući se, ima povećane mišiće listova, otežano trči, skakuće i penje se po stepenicama. Uz navedene simptome, pojavljuje se iskrivljenje kralježnice, atrofija (propadanje mišića), kontrakture zglobova i dr. U daljnjim fazama bolest počinje zahvaćati i mišiće ruku i trupa. Često već do dvanaeste godine počinju koristiti invalidska kolica.
 
Radi održavanja kvalitete življenja i prevencije komplikacija, uz svakodnevno provođenje vježbi istezanja, neophodno je pratiti srčane i dišne funkcije koje također slabe te redovito provoditi vježbe disanja i ostale rehabilitacijske postupke. Smrt najčešće nastupa u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama života.
 
Ovim putem Saez distrofičara Hrvatske poziiva sve obitelji i mladiće oboljele od DMD da se jave Savezu – zajedno smo jači!
 
SAVEZ DRUŠTAVA DISTROFIČARA HRVATSKE – SDDH, Tel: 01 46 66 849, Email: sddh@zg.t-com.hr
 
Postanite dio velike obitelji Saveza društava distrofičara Hrvatske!