Europski školski sportski dan

Školski sportski Savez Grada Kutine na inicijativu Središnjeg državnog ureda za sport danas je obilježio Europski školski sportski dan. Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini okupio se velik broj djece i mladih s ciljem promocije sporta, kretanja i zdravog načina života. U tome su im pomogli njihovi voditelji, nastavnici tjelesne kulture iz osnovnih i srednjih škola Kutine, ali i Popovače i Velike Ludine. «Natjecanja se odvija u 25 kategorija, ulična utrka u 14 kategorija, tu ja poligon spretnosti, rolanje, obaranje ruku, povlačenje užeta itd.», nabrojila je predsjednica Školskog sportskog saveza Kutine, Jasminka Molnar.

Uz sama natjecanja raznih vrsta i kategorija, djeca su imala priliku vidjeti i pokazne vježbe Kjokušin karate kluba i drugih klubova. Najveći dio sportaša sudjelovao je u Uličnoj utrci za čiju je organizaciju bio zadužen Atletski klub Moslavina. Riječ je o klubu koji je Kutini dao najveći broj uspješnih mladih atletičara. Svojim sudjelovanjem oni motiviraju svu djecu Kutine na kretanje, rekla je trenerica AK Moslavine, Senka Desić. Kako je rekla imaju 14 kategorija natjecanja od 200 do 900 metara.

Danas su se natjecala djeca svih uzrasta, od vrtićke dobi, do srednjoškolske populacije. Bili su tu i atletičari AK Moslavina, poput Karla Cibana, koji je osvojio niz nagrada za Atletski klub Moslavina. Karlo ide u 4. razred Srednje škole Tina Ujevića i na taj je način došao dati podršku trčanju i sportu.
Manifestacija koja se održava drugu godinu zaredom pokazala se događajem od šireg interesa za lokalni školski sport a uključuje angažman svih članica Školskog sportskog saveza, podršku ravnatelja vrtića i škola, sportskih djelatnika i brojnih volontera na terenu. Ovaj sportski događaj pozdravio je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić sa suradnicima. On je tom prilikom i dodijelio nagrade najuspješnijim natjecateljima u nekima od kategorija.»Nije glavni cilj pobjeda već je više da nam djeca izađu van na ulicu da se kreću i bave sportom. Atmosfera je dobra, puno je djece i mladih jer je i vrijeme odlično tako da mogu samo pohvaliti djecu, njihove nastavnike i voditelje, te organizatore i sve volontere na ovom događaju», rekao je gradonačelnik.
Želja Školskog sportskog saveza je da dan posvećenog školskom sportu postane tradicija u Kutini, za koju su dosad imali podršku Grada Kutine. «Na taj način djecu i mlade želimo potaknuti na tjelovježbu, usmjeriti ih na fer play, te razvoj osobnih vještina koji će im biti od koristi u daljnjem životu i radu», zaključila je predsjednica Školskog sportskog saveza Jasminka Molnar.