Od sedam prometnih nesreća, u njih čak četiri sudionici su pobjegli s mjesta događaja

 
– priopćenje PU Sisačko-moslavačke
 
Na prometnicama Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je sedam prometnih nesreća, po tri na području Kutine i Novske te jedna na području Siska. U svim nesrećama nastala je samo materijalna šteta. U čak četiri nesreće (dvije na području Novske te u jednoj na području Kutine i nesreći na području Siska) vozači su pobjegli s mjesta događaja. Dvojica su ubrzo pronađena, dok se za ostalom dvojicom još uvijek traga. Kod jednog vozača na području Novske, a koji je napustio mjesto nesreće, utvrđena je alkoholiziranost od 1,79 promila.
 
Apel sudionicima prometnih nesreća: Ne napuštajte mjesto događaja
 
Sudionici prometne nesreće dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
Ukoliko ne uklone vozila s kolnika, ako je to moguće učiniti, i ne omoguće nesmetano odvijanje prometa, određena je novčana kazna od 500 kuna, a u slučaju da ne razmjene podatke ili ne popune Europsko izvješće te napuste mjesto događaja određena je novčana kazna u iznosu od 2000 do 5000 kuna te određivanje dva negativna boda.
 
Kako bi se izbjegle ovakve situacije, predlažemo i apeliramo na sve sudionike u prometu na cesti da u slučaju sudjelovanja u prometnoj nesreći ne napuštaju mjesto događaja ako:
– prethodno nisu, ukoliko je to moguće, uklonili vozila s ceste
– popunili i potpisali Europsko izvješće o prometnoj nesreći.
Napominjemo da sudionik prometne nesreće mjesto događaja smije napustiti samo privremeno (znači mora se vratiti na mjesto nesreće) i to u sljedećim slučajevima:
– radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u nesreći
– ako mu je i samom potrebna liječnička pomoć
– radi obavještavanja centra 112, policije ili hitne medicinske pomoći.
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, predviđene sankcije za neopravdano napuštanje mjesta događaja prometne nesreće su:
– novčana kazna u iznosu od 3000 do 7000 kuna, određivanje tri negativna boda te mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 12 mjeseci, ako se radi o prometnoj nesreći s poginulim i ozlijeđenim osobama
– novčana kazna u iznosu od 2000 do 5000 kuna, određivanje dva negativna boda te mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do šest mjeseci, ako se radi o prometnoj nesreći s materijalnom štetom.