FIL-ADRIA TURIST d.o.o. kupuje Mali Lošinj za 14,2 mln kn

Prodaja Malog Lošinja, sukladno odluci jučer održane 13. sjednice Gradskog vijeća Kutine, može se provesti. Nakon odluke o prodaji odmarališta donešene na 9. sjednici Gradskog vijeća koju su uz Grad Kutinu, donijeli i drugi suvlasnici, a to su Grad Popovača i Općina Velika Ludina, ovaj proces se nastavlja. Odmaralište koje je prvo procijenjeno na 7,8 mln kn, novom procjenom doseglo je 14.120.000, 00 kn, a kupit će ga zagrebačka tvrtka FIL-ADRIA TURIST d.o.o. Njihova je ponuda bila za cca 2 mln kn veća od ponude tvrtke JADRANKA HOTELI iz Malog Lošinja, izvjestio je pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine, Hrvoje Krmelić.

Prodaja Malog Lošinja kao i dosad izazvala je  rasprave, kako među građanima, tako i među gradskim vijećnicima čiji su oni predstavnici. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je da se sudskim sporovima po ovom pitanju višestrukog utvrđivanja vlasništva, u koje su uz jedinice lokalne samouprave uključeni i Grad Mali Lošinj, HOSTIN te država, ne nazire kraja, te da je, iako i sam sentimentalan prema ovom odmaralištu, prodaja jedino rješenje problema koje bi građanima moglo donijeti određenu korist. Sredstva koja će grad Kutina u ovom prodajom uprihodovati kreću se oko 8,8 mln kn.

14 vijećnika vladajuće koalicije (HDZ, HSLS, HSP, MOST i DSU), glasovali su za ovaj prijedlog ponude od strane tvrtke FIL ADRIA.d.o.o. Vijećnici SDP-a i Damir Petravić (365 MB) njih 5, bili su protiv te odluke. Dva HSS-ova vijećnika različito su glasala, dok su dva Nezavisna vijećnika bila suzdržana. Rasprava o tome treba li ili ne treba prodati Mali Lošinj, iako post festum, opet je otvorila «stare rane», a Damir Petravić koji je u prošlom mandatu bio nadležan za rješavanje ovog problema istaknuo je kako ne treba prodati gradsko srebro, ne treba podleći krupnom kapitalu, već nastaviti pravnu bitku, ma kako ona bila teška i neizvjesna. Na istom tragu razmišlja i Barbara Mihaljević (SDP) koja predlaže tri koraka: završiti taj sudski spor, uključiti RA MRAV i uz pomoć EU fondova napraviti odmaralište koje bi koristili prvenstveno mladi i sportaši.

Ivica Glibo iz MOSTA smatra prodaju Lošinja jedinim dobrim rješenjem u oovj situaciji, kao i vijećnica Ana Balaško (HSLS). Ono što oboje ističu je da se dobivena sredstva treba uložiti isključivo u jedan kapitalni projekt, s kojim ne treba žuriti već dobro razmisliti što će to biti.

Nebojša Čović (HDZ) smatra da je ovo rješenje najbolje moguće i da ga trebaju svi podržati bez obzira na političke opcije, a slično razmišlja i Šnjarić iz HSLS-a koji ističe kako je u  vremenu od 2011.-2012, bio problem popuniti odmaralište Kutinčanima, jer su se već tada promijenili uvjeti boravka u Lošinju. Petravić je pak u raspravi predložio i referendum, jer smatra da je o prodaji odmarališta trebalo održati javnu raspravu i pitati građane Kutine što misle.

Gradonačelnik je u raspravi rekao kako su prošla vremena kada je Petrokemija upravljala Lošinjem, te ulagala tamo velika sredstva. «…toga više nema, vlasnički odnosi se moraju utvrditi, nekoliko sudskih sporova se vodi kojima se ne nazire kraj, i mi ne možemo tamo nikada biti vlasnici. Ne možemo obećati nikome da se to može urediti i tamo ljetovati kao nekada, jer nikada više nećemo biti u toj pozicji», ističe Babić. Nezavisnog vijećnika Marka Labusa više je zanimalo kamo će se ta sredstva uložiti, te naglašava da uz dužno poštovanje prema starijima treba misliti o mladim generacijama kako bi one ostale u Kutini. Evo i predmeta nove rasprave koja će uslijediti kad se uprihoduju sredstva, što će zanimati sve vijećnike, uključujući i one koji su protiv prodaje odmarališta. Hoće li to biti zatvoreni bazen, hoće li to biti Dom za starije i nemoćne, ili nešto treće vidjet će se, ali prodaja ove vrijedne nekretnine, kako je više puta rečeno i u čemu su svi sličnog stajališta, ne smije biti rasparčana u kojekava krpanja proračuna ili neke male radove. Bit će to na neki način i spomenik jednom vremenu kojega se svi Kutinčani s nostalgijom sjećaju, te je upravo zato daleko teže složiti se s prodajom ovog odmarališta Kutinčanima, nego što je to u Popovači ili Velikoj Ludini.

Na 13. sjednici Gradskog vijeća usvojen je polugodišnji izvještaj odluke o izvršenju proračuna kojim je, kako navodi pročelnik Ivan Crnac, u prvom polugodištu utvrđen višak od 4 mln kn. Usvojen je i treći rebalans proračuna. On uključuje nova kreditna zaduživanja, a očekivani dug na kraju proračunske godine, za kapitalne projekte, energetsku učinkovitost, te nabavku vozila Komunalnih servisa i Vatrogasne postrojbe iznosio bi oko 17 mln kn.
Nezavisna vijećnica Irena Vdović rekla je kako je ovo prvi puta da je u prvih 6 mjeseci utvrđen višak od 4 mln kn koji uz povećanje gradskog proračuna uslijed porezne reforme, povećanje komunalne naknade, te prodaju dionica Peveca i Malog Lošinja čine značajna sredstava koja je usporedila s dobitkom na lotu. Zanimalo ju je što će se s tim milijunskim sredstvima napraviti. Predložila je dva kapitalna projekta, a uz zatvoreni bazen, dodala je jednosmjenski rad u svim školama, te plaćeni produženi boravak djece. Gradonačelnik joj je odgovorio da su povećana sredstava rezultat dobrog lobiranja, te vertikale na razini grada, županije i države. Pritom je zahvalio koalicijskim partnerima na dobroj suradnji. 

 

Vijećnici su raspravljali i o odlukama vezanim uz darovanje nekretnina grada tvrtki Moslavina d.o.o., uz ostalo i  zbog izgradnje uređaja za pročišćavanje voda. Najaktivniji je bio Damir Petravić koji je bio protiv darovanja gradskog zemljišta Moslavini d.o.o. te tražio da grad ostane vlasnik. Gradonačelnik je odgovorio kako je to tvrtka u vlasništvu grada, te kako darivanjem zemljišta Moslavini d.o.o. grad neće biti oštećen. Zaključio je kako je riječ o projektu Aglomeracije, za čije je provođenje nužno da tvrtka bude vlasnik zemljišta.