Dan Općine Velika Ludina

Velika Ludina proteklog je vikenda obilježila Dan općine. Po prvi puta uz dan Općine obilježen je i Dan branitelja Općine Velika Ludina vezan uz datum pogibije tamošnjeg hrvatskog branitelja, Marijana Lovrenčića. Uz Dan općine tradicionalno je otvorena i manifestacija «Oj jabuko crveniko».

Središnji događaj započeo je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u društvenom domu.

Načelnik Općine Dražen Pavlović pred uvaženim gostima iz gospodarskog, političkog i vjerskog života rezimirao je rad u protekloj godini. Zadovoljan je korigiranjem, odnosno povećanjem realnog proračuna sa 6 na 8 mln kn, te pobrojao investicije u tijeku.




«Završili smo dvije investicije, neki dan smo imali inspekciju Ministarstva regionalnog razvoja koja je bila povoljna za nas. Završeno je uređenje Pintarićeve ulice vrijedno 600.000 kn i 180.000 kn vrijedno uređenje doma Kompator. Trenutno smo u tijeku s reciklažnim dvorištem investicijom od 2.5 mln kn koja je pri kraju. Pri kraju je obnova Cvjetne ulica od 2,3 mln kn. U tijeku je i priprema natječaja za Dječji vrtić adaptaciju i proširenje, te će time vrtić biti tri puta veći, a  imat će i jaslice. To je projekt vrijedan 5 mln kn i tako ukupno dolazimo do 11 mln kn“, rekao je načelnik Općine Dražen Pavlović.

 

O donošenju kvalitetnih odluka i radu vijeća govorio je predsjednik Općinskog vijeća, Vjekoslav Kamenščak, koji je zajedno s načelnikom zaključio kako je povlačenje europskih sredstava osnovna karakteristiku proteklog razdoblja, a zasniva se na dobroj suradnji sa županijskom RA SIMORA.

Sisačko moslavački župan Ivo Žinić također je zadovoljan suradnjom s Općinom Velika Ludina koju je županija prepoznala kao važan poljoprivredno voćarski kraj:


«Najveći projekt koji se provodi već nekoliko godina je sustav navodnjavanja u Ludini, 450 hektara poljoprivrednih površina dobit će moderan sustav za navodnjavanje i na taj način omogućiti dalji razvoj voćarske proizvodnje koja je najveća u ovoj općini i županiji, te zavidna i u hrvatskim razmjerima. Želimo da taj sustav pomogne u navodnjavanju ali i zaštiti od mraza i smrzavice»
Župan je dodao i suradnju na unaprijeđenju školskog standarda, krovišta na školi i budućeg uređenja sportske dvorane.

 

Na sjednici su dodijeljene i Godišnje nagrade i priznanja. Godišnja nagrada ove je godine pripala Udruzi hrvatskih veterana i branitelja Domovinskog rata čiji je predsjednik Dejan Faltis zahvalio u ime Udruge: «Ove godine imamo obilježavanje 20 godina udruge, imamo Dan branitelja Općine Velika Ludina i promicanje istine o Domovinskom ratu, pomaganje našim članovima koji su slabijeg financijskog stanja. Odbor za dodjelu nagrada je odlučio da ove godine dobijemo mi priznanje. Dan branitelja Općine Velika Ludina je u sklopu Dana Općine, imamo jednog poginulog u našoj Općini i mi smo datum njegove pogibije odlučili obilježiti kao Dan branitelja Općine Velika Ludina“, rekao je Faltis.

Priznanja su dodijeljena  DVD-u Velika Ludina, DVD-u Ruškovica te DVD-u Katoličko Selišće za zalaganje na prevenciji požara.

U sklopu Dana Velike Ludina održana je i manifestacija „Jabuka crvenika“. Manifestacija je održana u voćnjaku obitelji Gašparac u Kompatoru.

Prvu jabuku ubrao je župan Ivo Žinić kao pokrovitelj, zajedno s državnim tajnikom za poljoprivredu Tugomirom Majdakom, čime je simbolično označen početak berbe jabuka u Moslavini. Obilježavanje dana Općine proteklo je uz bogat kulturni i zabavni program proteklog vikenda, a goste su zabavljali Jasmin Stavros i Begini.