Strateški partneri Petrokemije na čekanju u Bruxellesu

Dokapitalizacija Petrokemije, odnosno dolazak i preuzimanje Petrokemije od strateških partnera očekuje se do sredine listopada.

U kojoj je fazi taj proces na pitanje novinara odgovorio je Davor Žmegač, član Uprave Petrokemije. „Proces teče dobro, uvažavajući okruženje u kojem se to sve redi. Mi smo sad u fazi da čekamo odobrenja Europske komisije za transakciju koja predstoji. Jedan dio odobrenja je došao, drugi dio čekamo. Vjerujemo da će u idućih 45 do 60 dana doći do konačnog razrješenja i dolazak svih potrebnih dozvola. Ako se to sve dogodi mi vjerujemo da će naš program restrukturiranja i privatizacije Petrokemije biti okončan u idućih dva mjeseca što će omogućiti daljnji razvoj i investicije koje su potrebne u Petrokemiji.“

Modernizacija Petrokemije i usklađivanje sa ekološkim standardima izazovi su za nove strateške partnere te se od njih očekuju i odgovori na izazove konkurencije na tržištu.

Davor Žmegač, član Uprave Petrokemije d. d. Kutina

“Petrokemija je unatoč svemu, i danas jedna od najvećih izvoznika u Hrvatskoj, jer svoje proizvode prodaje u četrdesetak zemalja svijeta. Prateći tržišne trendove, pristupili smo i digitalizaciji, kako bismo ostali konkurentni na globalnom tržištu te razvijamo i nove proizvode”, rekao je član Uprave Petrokemije Davor Žmegač te je izrazio uvjerenje u opstanak Petrokemije. „Ako imamo ljude koji znaju, ako podmladimo kadar, ako napravimo pomake u logistici, proizvodnji, ako na bazi industrije koju imamo razvijemo nove proizvode, krajem godine bit ćemo sposobni za prodaju 50 tisuća tona Petrobluea, imamo i novu investiciju u amonijačnu vodu, postoji još niz dodatnih proizvoda koje u našem portfoliou razvijamo. S druge strane optimizacija troškova, optimizacija upravljanja, poboljšanje kvalitete financiranja, sve to daje realne izglede da Petrokemije može i mora poslovati na tržištu, koje je teško i izazovno, ali mi vjerujemo da mi uz sve što sam naveo i prije svega uz mlade ljude i pomlađivanje kadra da Petrokemija ima perspektivu.“

Glavni preduvjet koji je postavljen pred potencijalne strateške partnere Petrokemije istaknuti su očuvanje proizvodnje i radnih mjesta. Ti su uvjeti ispunjeni te će Petrokemiju sa 450 mil. kn dokapitalizirati INA, PPD i država kroz HEP i JANAF. Za taj plan još se uvijek čeka odobrenje Europske komisije iz Bruxellesa.