Predstavljen program Lipovljanskih susreta

U Lipovljanima je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program ovogodišnjih Lipovljanskih susreta koji se održavaju predstojećeg vikenda, od 24. do 26. kolovoza.

Načelnik Općine Nikola Horvat u parku u Lipovljanima srdačno je dočekao veleposlanika Kanade, njegovu ekselenciju Daniela Maksymiuka, kao predstavnika zemlje koja je ovogodišnji partner Lipovljanskih susreta, te ostale pokrovitelje i partnere manifestacije, koji su se obratili javnosti.

”Ovo su 9. Lipovljanski susreti otkako su obnovljeni 2010. godine. Zahvaljujem svima koji su nam u tome pomogli i prepoznali važnost ove manifestacije koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, te uz potporu Sisačko moslavačke županije i njezine Turističke zajednice, Savjeta za nacionalne manjine RH i pod generalnim sponzorstvom INA-e”, rekao je načelnik općine Lipovljani u uvodnom obraćanju.

Najavio je bogat trodnevni program koji će otvoriti tradicionalni Gospodarsko diplomatski susret, te Okrugli stol na temu “Nacionalne manjine – migracije i sigurnost u demokratskim društvima”. Središnja priredba bit će održana u subotu uz bogat prateći program koji uključuje predstavljanje kultura 13 etničkih zajednica, u kulturnom i gastronomskom smislu, što je jedinstvena prilika za međusobno upoznavanje raznolikosti koje Lipovljani žive 365 dana u godini.
Novinarima su se obratili i Zoran Bonjaj predstavnik INE koja je u Lipovljanima prisutna dugi niz godina dajući potporu manifestaciji, kao i predsjednik HOK, Županijske komore Sisak, Boris Mesarić koji je uz kulturu, naglasio i važnost gospodarske komponente povezivanja i okupljanja različitih naroda i zemalja kroz partnerstva prisutna na ovom značajnom događaju.
Zamjenik župana Roman Rosavec istaknuo je kako su Lipovljanski susreti manifestacija od velikog značaja za cijelu Sisačko moslavačku županiju, koja daje naglasak važnosti njegovanja multikulturalnosti, ali i razvoja obrta i gospodarstva koji su na ovoj manifestaciji također vidljivi.

Zamjenica gradonačelnika Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević izrazila je posebno zadovoljstvo što će Grad Zagreb biti pokrovitelj ove manifestacije koju će pomoći sa 150.000 kn. Dodala je kako Grad Zagreb rado podržava događaje i van svojih administrativnih granica koji nose veliku važnost za cijelo društvo, a upravo Lipovljanski susreti pružaju poruku međusobnog uvažavanja čak 13 nacionalnih manjina koje žive zajedno i događaj je to koji stvara nove vrijednosti na samo jedan sat udaljenosti od Zagreba.
Kanada kao ovogodišnja zemlja partner primjer je zemlje u kojoj žive izmiješani narodi, a što Kanađani smatraju svojom velikom prednošću. Veleposlanik Kanade Daniel Maksimiyuk Lipovljanskim je susretima dao punu podršku, a kao čovjek ukrajinskih korijena novinarima se obratio na tečnom hrvatskom jeziku. Povukao je paralelu između Toronta i Lipovljana kazavši kako je multikulturalnost najveća prednost neke zajednice, jer ju otvara i omogućuje joj suradnju na svim poljima. “Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje i s radošću očekujem Lipovljanske susrete narednog vikenda”, zaključio je veleposlanik.

Od estradnih imena u Lipovljanima će publiku zabavljati u petak Lidija Bačić, u subotu Mladen Grdović, a u nedjelju TS Boje noći.