Ne damo Petrokemiju, ne damo Kutinu!

20 godina veličanstvenog prosvjeda protiv tajkunizacije Petrokemije 19. kolovoza 1998.

Kava kod Robne u nedjelju 19. 08. u 19 sati.

Ivan Tomac, predsjednik Sindikata EKN u mirovini, prisjetio se prosvjeta protiv tajkunizacije Petrokemije koji je održan 19. kolovoza 1998. godine. Rezultat je bilo potpisivanje Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije kojim je omogućen opstanak tvornice, očuvana su radna mjesta i proizvodnja. Radnici su sukladno sporazumu nekoliko godina kasnije ostvarili svoje pravo na kupnju dionica Petrokemije d.d.

Ivan Tomac poziva sugrađane, radnike Petrokemije, umirovljenike na kavu kako bi se prisjetili tih dana ponosa i slave te porazgovarali o prosvjedu, Petrokemiji, Kutini, svemu što se dogodilo poslije…

Ivan Tomac

Evo što piše Ivan Tomac: “Dragi prijatelji,  već nekoliko dana pokušavam sa objavama i nekim datumima probuditi Vaša sjećanja na 1998. godinu i događanja koja su se događala upravo ovih kolovoških dana prije 20 godina. Točnije 19. Kolovoza 1998. godine ispred Robne kuće održan je najveci prosvjed u Kutini.  Prosvjedovali smo protiv uvrštavanja Petrokemije Kutina u Kuponsku privatizaciju. Prosvjed je održan pod sloganom” NE DAMO PETROKEMIJU, NE DAMO KUTINU!”. Prosvjedna kolona radnika i građana Kutine krenula je ispred glavne porte, a na trgu pred više od 10 000 prosvjednika uputili smo poruku Vladi RH: “Petrokemija nije na prodaju!”.

Dvadeset godina je prošlo od tog velikog prosvjeda, stoga Vas pozivam, a Vi zovite sve poznate i one kojima je Petrokemija i Kutina u srcu da u nedjelju 19.kolovoza 2018 u 19 sati u što većem broju dođemo ispred Robne kuće Kutina i bez govora, spontano obilježimo 20 godina obrane Petrokemije od vučije privatizacije koja nam je bila namijenjena.
Molim Vas da pozovete, obavijestite i nagovorite Kutinčane da se 19. 8. 2018 u 19 sati zajedno sjetimo kako smo branili naše pravo na rad i sa ponosom branili naš grad, našu Kutinu. Kad smo mogli 1998, možemo i 2018. godine.”