11. susreti Udruga invalida rada – Kutina 2018.

U Kutini su danas održani 11. susreti Udruge invalida rada Kutina 2018,  u organizaciji kutinske Udruge invalida rada. Susret je održan povodom obilježavanja 21. ožujka Nacionalog dana invalida rada RH i 28. travnja Dana zaštite na radu, a pod pokroviteljstvom i financijskom potporom Sisačko – moslavačke županije i Grada Kutine.

«Od 22 udruge našem se pozivu odazvalo 9 udruga što je i pokazatelj teške financijske situacije u udrugama”, rekao je predsjednik Udruge invalida rada Grada Kutine Božidar Cesar. Dodao je kako su njihovi gosti u Kutini u okviru susreta imali bogat program koji je za njih organizirala kutinska udruga,  a koji je uključivao posjet Crkvi sv. Marije Snježne, te kutinskom Muzeju Moslavine.

I ove godine predavanje invalidima rada održao je izvršni direktor Saveza udruge invalida rada Hrvatske Leko Sokolaj, a na sve aktualniju temu doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja. Kako je rekao Sokolaj sve je više zlouporaba na tom polju i često stariji neupućeni ljudi ostaju bez svoje imovine.

Susretima Udruge invalida rada prisustvovao je i predsjednik Saveza UIR RH Josip Petrač, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, te saborski zastupnik Željko Lenart.

Gradonačelnik  Babić je susrete proglasio otvorenima. «Dosadašnja suradnja koju ostvarujemo s Udrugom invalida rada je vrlo dobra, što pokazuju i ovi današnji susreti. Brojni članovi udruge dolaze iz Petrokemije i tamo su proveli svoj radni vijek. Naš zajednički cilj je pomoći udruzi kako bi preko nje članovi ostvarili prava koja im pripadaju», rekao je Babić.

Puno uspjeha u radu udruzi je poželio i saborski zastupnik Željko Lenart ukazujući na potrebu mijenjanja zdravstvenog sustava u korist građana, među kojima su i oni koji imaju posebne potrebe, a to su upravo invalidi rada. Nakon obraćanja predsjednika Josipa Petrača i predavanja Leke Sokolaja susreti su završili zajedničkim druženjem uz razne igre, pikado, bočanje, šah i kartanje, a  svi zajedno ovakvo su okupljanje ocijenili vrlo korisnim za razmjenu međusobnih iskustava i unaprijeđenje rada svojih udruga.

Članovi UIR su najvećim dijelom stariji građani koji se ne koriste suvremenim tehnologijama, zato je postojanje ovakvih udruga od velike važnosti za ostvarivanje njihovih prava jer udruge su mjesto gdje mogu potražiti pomoć  i dobiti sve potrebne informacije.