Grad Kutina iduće tri godine sufinancirat će obnovu županijskih cesta

Radni sastanak gradonačelnik Kutine i župana SMŽ

Suradnja Grada Kutina i Sisačko-moslavačke županije vrlo je dobra i znatno doprinosi poboljšanju kvalitete života građana na području Grada Kutine. Zajednička je to ocjena gradonačelnika Kutine Zlatka Babića i župana Ive Žinića nakon radnog sastanka u Kutini na kojem se razgovarali o temama iz područja gospodarstva, društvenih djelatnosti i financija.

Grad Kutina i ove će godine sufinancirati obnovu županijskih cesta na svom području, najavio je gradonačelnik Kutine. „To je ulaganje od 3 mil. kn, 1,5 mil kn Grad Kutina, 1,5 mil. kn SMŽ. To je jedno većih ulaganja u županijske ceste u odnosu na prethodno razdoblje. Nastojat ćemo taj tempo održavati iduće tri godine čime bi u konačnici županijske ceste doveli na razinu koja će biti daleko bolja, jer moramo priznati da županijske ceste na području Grda Kutine nisu u n najboljem stanju.“

Župan se složio sa gradonačelnikom Kutine da je stanje županijskih cestana području Grada Kutine, kako je rekao “doista katastrofalno Župan pa je zahvalio je Gradu Kutini na razumijevanju za probleme u kojima se nalazi Županijska uprava za ceste pa ne može izvršavati svoje obaveze u održavanju i obnovi županijskih cesta.

1,5 mil. kn iz gradskog proračuna Kutine za održavanje županijskih ceste namaknuto je raznim uštedama u proračunu grada Kutine na području društvenih djelatnosti, sporta, kulture. Ipak, gradonačelnik Kutine smatra da je ulaganje u održavanje županijskih cesta opravdano. Župan je zato izrazio zadovoljstvo što se nastavlja suradnja sa Gradom Kutina i obnova županijskih cesta po modelu pola pola. Sa ukupno 3 mil. kn. na području Grada Kutine tako će ove godine biti obnovljeno 6 km cesta u nadležnosti ŽUC-a. „To je veliki pomak. Vjerujem da ćemo u budućnosti u Županiji moći puno više samostalno financirati održavanje županijskih cesta i da kroz godinu, dvije neće biti potrebno sufinanciranje Grada, jer očekujem da će Ministarstvo prometa uvesti naknadu od 10 lp iz cijene litre benzina koja će biti usmjerena na ŽUC . Na taj način će ŽUC moći kvalitetnije održavati ceste u svojoj nadležnosti.“

Grad Kutina i SMŽ ove će godine pokrenuti projekt uređenja Doma za starije i nemoćne u prostorijama Doma zdravlja Kutina, najavio je gradonačelnik Zlatko Babić. „Od tog projekta nećemo odustati. Realizirat ćemo ga prema mogućnostima proračuna Grada Kutine i proračuna SMŽ i u tim okvirima obavit ćemo planirane poslove za ovu godinu.“

Župan Ivo Žinić najavio je plan uređenja Doma za starije u Kutini. „U proračunu SMŽ predviđeno je više od 250 tisuća kn za projektnu dokumentaciju i da se onda pokušaju iznaći sredstva za rekonstrukciju tih prostora u DZ Kutina kako bi vrlo brzo uredili Dom umirovljenika u Kutini, jer ima velikih potreba za smještajem i na području Grada Kutine“

Grad Kutina i SMŽ dobro surađuju i na podizanju zdravstvenog standarda i poboljšanja zdravstvene zaštite na građana na području Grda Kutine, istaknuli su gradonačelnik i župan. Grad Kutina tako sufinancira dolazak specijalista i rad Hitne službe kako bi hitna pomoć građanima Kutine bila dostupna 24 sata dnevno. Najavljeno je kako će u ljetnoj sezoni u kutinskoj stanici hitne pomoći biti angažiran još jedan T1 tim hitne pomoći.

Župan je dodao kako Grad Kutine i SMŽ zajednički nastoje riješiti i problem nedostatka specijalista, prije svih pedijatra i logopeda.

Grad Kutina i SMŽ zajednički nastoje napraviti i pomake u razvoju gospodarstva i poduzetništva u Kutini, a ta se suradnja osobito ogleda u nastojanjima za opstanak Petrokemije.

Na novinarsko pitanje o plaćanju duga Županije prema gradu Kutina u iznosu oko 700 tisuća kn, koji je nastao još 2013. godine Župan je najavio kako se i rješenje tog problema može očekivati uskoro.