Održana XIII. Večer Škrleta i moslavačke kuhinje

U organizaciji gradske Turističke zajednice, u petak, 21. studenoga, u Popovači je održana XIII. Večer škrleta i moslavačke kuhinje.

Revija je ovo bogate enološke i gastronomske ponude Moslavine, a da je Škrlet najbolje vino i odlično odgovara uz široku paletu ponuđenih delicija potvrdili su brojni okupljeni izlagači.

„Iz jedne male manifestacije, koja je na početku okupljala nas 10-ak entuzijasta, zaista smo ponosni na ovogodišnje izdanje i na razinu na koju je škrlet došao. Mi smo izuzetno ponosni na našu autohtonu sortu i drago nam je da je sve više prihvaćena“, rekao je Igor Kovačević, predsjednik Udruge „Škrlet“, koja je ove godine izložila 20-ak uzoraka škrleta svojih članova – amatera, a među kojima su bili i oni mladih članova, na koje je vodstvo udruge izuzetno ponosno.

Uz vina amatera, kušati su se mogla i ona profesionalnih proizvođača, od vinarija Belajec, Florijanović, Miklaužić, Ranogajec, Trdenić, Udina i Vrabec s popovačkog područja, do onih gostujućih vinarija sa šireg područja Moslavine.

„Iz godine u godinu ova manifestacija raste. Ove godine imamo zaista bogatu ponudu vina budući da smo imali i daleko bolju berbu u odnosu na lanjsku. Bez obzira na toplu berbu, kiseline nisu niske, što znači da je aromatika i više nego ugodna i kvaliteta je izuzetna te vjerujem da će se ljudi iznenaditi novim škrletima i vinima općenito. Također, naši su izlagači pripremili i bogatu gastronomsku ponudu, a koja se odlično sljubljuje s našim vinima“, rekao je zamjenik gradonačelnika i vinar Lovro Miklaužić te dodao kako je „Večer Škrleta i moslavačke kuhinje“ odličan promotor ovog kraja.

„Ova manifestacija postala je jedna od kultnih na području našeg grada – kolijevci škrleta. Ona je promocija truda i rada naše Turističke zajednice, naših vinara, ali i OPG-ovaca, ugostitelja te udruga i zaista smo ponosni na nju. Drago mi je što smo uspjeli pokrenuti jedan veliki ugostiteljsko-turistički lanac koji ima svoju budućnost“, rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Kvalitetno vino Škrlet, moglo se čuti, izuzetno je osvježavajuće, pitko i lagano te se sa svojom nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom idealno sljubljuje uz moslavačka jela, kako ona riblja i od bijelog mesa, tako i ona nešto pikantnija, a koja su bila izvrsno pripremljena, što je potvrdio poznati chef Tomislav Špiček.

U širokoj paleti ugostiteljske ponude našle su se delicije poput češnjovki, krvavica, fileka, krpica sa zeljem i suhim mesom, potkova šarana sa kukuruznim brašnom, gulaša, kotlovine, ali i trganaca sa špekom, šunke u kruhu, sira i vrhnja te raznovrsnih suhomesnatih delicija i nezaobilaznih slastica.  

Manifestaciju su svojim dolaskom podržali i brojni uvaženi gosti, vinari, enolozi, ali i predstavnici susjednih turističkih zajednica, gradova i općina, kao i pročelnica županijskog UO za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević.

„Ova manifestacija dokazuje da sve ono što smo uložili u škrlet daje izvrsne rezultate te smo izuzetno ponosni na uspjeh naših vinara iz Moslavine i na ovogodišnjem Decanteru, na čak 14 osvojenih medalja. Mi u Sisačko-moslavačkoj županiji smo izuzetno ponosni na to što smo prije 10-ak godina prepoznali škrlet i što smo se odlučili na provedbu projekta klonske selekcije. Drago nam je, također, što je župan imao prilike ugostiti sve dobitnike medalja na Decanteru i što je imao prilike njihova vina prezentirati našim ugostiteljima“, napomenula je Sinjeri-Ibrišević i dodala kako su ove godine vraćene i potpore za lozne sadnice škrleta, a s ciljem da se povećaju površine pod tom sortom.

Otvorenje su svojim nastupom uveličali članovi KUD-a „Stjepan Šajnović“ iz Osekova,  goste je zabavljao Tamburaški sastav Milenij, a događaj je vodio Domagoj Jakopović Ribafish.