Rezime dosadašnje pčelarske sezone

Pčelari s područja kontinentalne Hrvatske ovih dana užurbano rade na svojim pčelinjacima. Naime, nakon vrcanja svoje košnice polako sele na nove lokacije, ali i zbrajaju rezultate prvog dijela ovogodišnje sezone. Da će kvalitetnog meda biti dovoljno, ne moramo brinuti, potvrdio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

 „Analiza će na kraju godine dati informacije o proizvodnim pokazateljima, a koji se dostavljaju i u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te u HPS. Ono što ja mogu slobodno reći da je pčelarska sezona dobra. Ovisno o regiji, ovisno o vremenima koji su se na našem klimatskom području događala, ja mogu biti zadovoljan i kao pčelar i kao predsjednik HPS-a. Na kontinentalnom dijelu imali smo dobre prinose, dobro su zamedile amorfa i livada, na nekim smo područjima imali i odličnu pašu bagrema, vrcali smo i lipu i kesten te se selili na suncokret u Slavoniju i medljikovac u Gorski kotar. U konačnici, očekujem dobru pčelarsku sezonu. Meda neće nedostajati i slobodno možemo zaustaviti priljev svih medova iz stranih zemalja jer su hrvatski pčelari samodostatni za svoje potrošače“, istaknuo je Kocet.

Hrvatski pčelarski savez, ali i sami pčelari, u posljednjih nekoliko godina izuzetne su napore uložili u promociju pčelinjih proizvoda, posebice meda. No, i dalje se na našem tržištu nalaze proizvodi koji nisu provjerene kvalitete.

„ Imamo oznaku „Med hrvatskih pčelinjaka“, na razini EU imamo Zaštićene oznake izvornosti zemljopisnog podrijetla. Naše resorno ministarstvo krenulo je u projekt „Dokazana kvaliteta“ za sve proizvode, pa smo se i mi pčelari uključili te na tržište stavili i tu oznaku. Kada me pitate kako prepoznati pravi, domaći med ja ću vam odgovoriti da sada možemo otići u moj kamion, izvrcati nekoliko teglica meda i garantiram da ćete imate pravi, domaći proizvod. Sve ostalo je podložno kontrolama službenih laboratorija koji mogu naslutiti radi li se o patvorinama ili o pravome medu. No, patvoritelji su otišli toliko daleko, da EU u svojem izvješću navodi da je 46% meda sumnjive kvalitete. Dakle, pravi med možete kupiti kod naših domaćih pčelara čije košnice vidite, a taj se med nalazi i u Nacionalnoj staklenci koja je također jedan od projekata HPS-a“, napomenuo je Dražen Kocet.

Budući da nam je u tijeku vruće ljeto, a samim time i pojava čestih zdravstvenih problema, napominjemo kako upravo konzumacijom domaćeg meda i ostalih pčelinjih proizvoda možete poboljšati svoju prehranu i podignuti imunitet.