Dijabetičko društvo akcijom obilježilo Hrvatski dan dijabetesa i 25. godina rada

Dijabetičko društvo Kutina preventivnom zdravstvenom akcijom pod nazivom “25. korak prevencije dijabetesa” obilježilo je 25 godina svoga rada. Dugi niz godina rada ovoga društva govori o važnosti udruživanja građana i praćenja nacionalnih i svjetskih akcija na temu sve prisutnije bolesti u svijetu – dijabetesa.

  Društvo je subotnjom akcijom obilježilo Hrvatski dan dijabetesa budući da su i sami članovi Hrvatskog dijabetičkog saveza, a ujedno su podsjetili da u Kutini postoje 25 godina. „Cilj našeg društva je osvještavati naše sugrađane o sve većoj prisutnosti dijabetesa i prevencija bolesti. Rano otkrivanje šećerne bolesti od iznimne je važnosti što je i cilj naših javno zdravstvenih akcija i projekata koje provodimo. Tu su i edukacije, tribine i edukativni materijali kojima nastojimo pomoći građanima. Nažalost sve je više mladih koji obolijevaju i upravo bi oni trebali povremeno prekontrolirati šećer, budući da suvremeni način života vodi ka povišenim vrijednostima. Izostanak kretanja i nepravilna prehrana dva su vrlo važna faktora koja tome doprinose“, rekla nam je predsjednica društva Svjetlana Koutnik.

  Na Trgu dr. Franje Tuđmana u subotu građani su se odazvali preventivnom pregledu. Neki od njih bore se s dijabetesom duže vrijeme, a neki samo redovitom kontrolom vode brigu o svome zdravlju. Šećer i krvi tlak prekontrolirao je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je pohvalio javno zdravstvene akcije dijabetičkog društva kao brz i dostupan način prevencije u otkrivanju šećerne bolesti.
  Akcija je provedena u sklopu projekta „25. korak prevencije dijabetesa” kojega društvo provodi uz potporu Grada Kutine.