Država platila da izgubi kontrolni paket dionica u Petrokemiji

Država je u Petrokemiji izgubila kontrolni paket dionica. Nakon provedene dokapitalizacije vlasnički udio države u Petrokemiji smanjen je s 44% na 20%.
Iz Ministarstva gospodarstva na početku dokapitalizacije na zahtjev većinskog vlasnika, turske grupacije Yildirim, poručeno je kako će država sudjelovati u dokapitalizaciji i zadržati kontrolni paket 25% + 1. dionicu. O tome je, navodno, postignut dogovor Vlade RH i Yildririma.
23. travnja država je kroz CERP i državne tvrtke uplatila nešto više od 12 mln eura za dokapitalizaciju Petrokemije. Dva dana kansije, 25. travnja Yildrim je uplatio 116.8 mln eura i tako svoj dosadašnji udio u vlasništvu petrokemije s 55% podigao na 80%.
Nadzorni odbor Petrokemije u kojem većinu imaju 4 predstavnika Yildirima prihvatio je ovaj prijedlog dokapitalizacije. Protiv su glasali predstavnici Hrvatske koji su istaknuli „kako ovim prijedlogom dokapitalizacije nije ispoštivan dogovor o zadržavanju kontrolnog paketa dionice u vlasništu RH.“. Protiv je glasao i Željko Klaus, predstavnik radnika u NO Petrokemije.
Tko je odgovoran za ovakvu blamažu?, pitao je na konferenciji za novinare Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN. „Platili smo 12 mln eura da izgubimo kontrolni paket. Tko je tu lud? Od početka se zna da Yildirim od države želi otkupiti sve dionice. Zašto im nismo prodali 24 posto dosadašnjeg vlasništva, zaradili milijune i imali bi 20% vlasništva u Petrokemiji. Ali, država je platila 12 mln. eura da bi se njeno vlasništvo smanjilo na 20%. Ovo je za zatvor, jer je državi nanesena višemilijunska šteta.“, rekao je Željko Klaus i najavio kako će sindikat EKN podnijeti kaznenu prijavu ukoliko se pokaže da u ovom skandalu ima elemenata za kaznenu odgovornost.
Predsjednik sindikata EKN upozroio je: „Važno je da država ima kontrolni paket jer se ne smije dopustiti da Petrokemija kao jedini proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i okolici dođe u poziciju da netko s njom može učiniti što god želi. Ja ne prejudiciram da će novi vlasnici učiniti nešto takvo, ali je nevjerojatno da ostanemo bez kontrole i da nemamo mehanizme da spriječimo vlasnika da uništi tvrtku’, naglasio je Klaus.
Remont u Petrokemiji je pri kraju. Početak proizvodnje bio je najavljivan za 1. lipnja, ali je odlukom Uprave početak proizvodnje odgođen za 1. srpnja.