„Virtualni mir – znanjem protiv vršnjačkog nasilja“ – projekt Tehničke škole Kutina

U sklopu projekta „Virtualni mir – znanjem protiv vršnjačkog nasilja“ kojega je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo Tehničkoj školi Kutina danas je održano prvo predavanje. U Poduzetničkom inkubatoru Kutina održala ga je stručnjakinja za komunikologiju Petra Begović iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu na temu „Što je elektroničko nasilje i kako ga spriječiti?“.


„Uz sve dobrobiti, mi želimo istaknuti nedostatke interneta. U prvom dijelu predavanja cilj je ukazati na to koliko fotografija može utjecati na percepciju kako ljudsko tijelo treba izgledati i koliko se osjećamo loše ako odstupamo od toga. U drugom dijelu osvrćemo se na elektroničko nasilje koje je vrlo prisutno i ima snažno značenje baš zbog snage pisane riječi“, rekla je predavačica.

Ovo je jedna od edukacija za učenike u sklopu ovoga projekta. U planu su radionice na tu temu u Informatičkom klubu BIT, radionice s you tuberom Nenom Hadžihajdićem, te radionice sa školskom psihologinjom Nikom Pavlović koja je i voditeljica projekta. U projekt su uključeni profesori Tehničke škole Kutina, Matea Paripović, Ivica Loina, te pedagoginja Dijana Kutnjak Trputac.

Cilj projekta je smanjiti broj slučajeva virtualnog nasilja među učenicima te ojačati kompetencije za uočavanje opasnosti prilikom korištenja elektroničkih medija te prepoznavanja različitih oblika nasilja na internetu.

„Mi smo odlučili educirati naše učenike, kako bi oni nakon toga išli u kutinske osnovne škole kako bi porazgovarali s učenicima 7. i 8. razreda koji su potencijalni učenici naše škole i kako bi pomogli učenicima kako uočiti i kako spriječiti nasilje protiv društvenih mreža, jer se nasilje često ponavlja“, rekla je prof. Matea Paripović.