U Muzeju Moslavine otvorena izložba „Fenomen u dva stiha: Bećarac“

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba „Bećarac – Fenomen u dva stiha“ autora Maria Katića. Riječ je o izložbi Muzeja Pleternice koja je, svojim trudom, Bećarac pretvorila u putujuću izložbu zaštićene hrvatske narodne baštine.
 

Izložba u Kutini otvorena je upravo bećarcem u izvedbi KUD-a Moslavine koja je pokazala da bećarac  Moslavini nije stran glazbeni izričaj, naprotiv, on na istočnoj granici gdje Moslavina graniči sa Zapadnom Slavonijom spada u dio narodne baštine i ovoga kraja.  

  Goste iz Slavonije u kutinskoj Galeriji Muzeja Moslavine pozdravila je ravnateljica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić, dok je etnologinja Muzeja Silvija Kantolić najavila izložbu: „Svi znamo što je bećarac. Karakterističan je za Slavoniju, Baranju i Srijem, ali volimo ga svugdje i pjevamo ga svugdje. Znamo i da UNESCO 2011. bećarac uvrstio u svoj popis nematerijalne narodne baštine i time mu dao veliko priznanje“, rekla je etnologinja Muzeja Moslavine.

  Ravnateljica Muzeja bećarca, Jasna Hoffmann rekla nam je kao je došlo do otvaranja muzeja koji ovih dana bilježi godinu dana rada. „Ovaj muzej stvaran je, mogu reći, jedno desetljeće i predstavlja zajedništvo Slavonije, Baranje i Srijema. Posljednjih godinu dana intenzivno se radilo. Oko 2000 ljudi sudjelovalo je u stvaranju toga muzeja, mnoštvo KUD-ova, kazivača koji su stali donositi svoje zapise i ideje. U jednom trenutno rekli samo zašto to ne bi bila putujuća izložba, da i drugima pokažemo vrijednost bećarca“, rekla je ravnateljica Muzeja Jasna Hoffmann.

Autor izložbe, Mario Katić, povjesničar je i arhivist. On je tom prilikom naglasio da je cilj izložbe predstaviti bećarac kao narodnu baštinu koja izranja iz prošlosti i obnavlja se u svakodnevnim situacijama do današnjih dana.

Na izložbi je bećarac predstavljen u tri cjeline: Bećarac kao pisana riječ, kao živa baština te inovativan pristup tradicijskoj kulturi, s primjerom Muzeja bećarca. Bećarac se može i poslušati u svom izvornom obliku na nekoliko točki u Muzeju. Tu su i tradicionalne slavonske nošnje, fotografije, plakati, te brojne informacije o ovom izvornom narodnom blagu.

   Posjetitelji Muzeja Moslavine imali su priliku poslušati i kako Moslavci pjevaju bećarac. Pod ravnanjem voditelja KUD-a Matije Krmeka, članovi tamburaške sekcije KUD-a Moslavine dostojno su prezentirali slavonsko narodno blago, za što su dobili i pohvale gostiju. U ime Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije izložbi su prisustvovale vijećnice Milena Amidžić i Tena Jevak Benčić.