Skupština Udruge pčelara Metvica Kutina

Klimatske promjene i patvoreni med na tržištu najveći su probelmi s kojima se susreću pčelari proteklih godina. Prošla godina bila je zbog toga izrazito teška. Rečeno je to na skupštini Udruge pčelara Metvica Kutina. Unatoč svim poteškoćama kutinski 74 pčelara na području Kutine zadržali su oko 3200 košnica. U Udruzi je učlanjeno 53. pčelara.
Prošle godine uslijed klimatskih promjena izostala je pčelinja paša bagrema što je osnovna paša meda. Neuobičajeno toplo vrijeme zimi utječe i na pčele pa ih pčelari moraju prihranjivati. Dodatni problem je i pojava patvorenih medova na tržištu. „Minimalni trošak proizvodnje meda je 4 eura i ispod te cijene nema ga smisla prodavati. Radije ga skladištimo.“, rekli su pčelari. „Mi ne možemo konkurirati cijenom patvorenim medovima koji se pojavljuju u trgovačkim centrima. Minimalna cijena našeg meda trebala bi biti 8 eura da bi naša proizvodnja bila isplativa.“, rekao je Igor Pecko predsjednik Udruge pčelara Metvica Kutina. Zaključio je kako će se udruga uključiti u aktivnosti kako bi se zaštitili domaći pčelari i zaštitili kupci od patvorenih, neprirodnih medova.
Kutinski pčelari i prošle su godine aktivno sudjelovali u društvenom životu grada Kutine na svim gradskim manifestacijama te su postigli zapažene rezultate na sajmovima meda. Na najstarijom mednoj manifestaciiji u Hrvatskoj, Zlatnoj pčeli u Topuskom i ove su godine imali zapažen nastup. Igor Pecko dobio je prvu nagradu za lipov med. Božo Đuršević dobio je Zlatnu pčelu za med od medljikovca, što mu je deveta zlatna pčela iz Topuskog.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić čestitao je pčelarima na zapaženom radu i rezultatima te je zahvalio na doprinosu društveom životu Kutine i u očuvanju pčela i prirode. Naglasio je kako će Grad Kutine i dalje podupirati rad pčelara. Prošle godine Grad Kutina rad Udruge Metvica podupro je sa 1434 eura.
Na Skupštini Udruge pčelara Metvica Kutina dodijeljena su i priznanja za dugogodišnji rad u udrzui. Posebno su pozdravljeni pčelari sa najdužim članstvom: Ivo Lončarević i Božo Đurđević. Posebno priznanje dodijeljeno je Simenonu Nikiću. Član je Udruge od 1981. godine, a pčelarstvom se u Kutini bavi od 1962. godine kaa je doselio i Kutinu.