Skupština Petrokemije d.d. Kutina nije održana

Skupština Petrokemije d.d. Kutina danas nije održana. Na skupštini je trebala biti donesena odluka o dokapitalizaciji. Većinski vlasnik, turska grupacija Yildrim Vladi RH predložio je sudjelovanje u dokapitalizaciji. Kako se na skupštini nije pojavio nitko od većinskih vlasnika daje se zaključiti da su započeli razgovori Yildirima i Vlade RH o dokapitalizaciji Petrokemije.
Predsjednik Uprave Petrokemije Ali Odabaş u pozivu za skupštinu poručio je kako je kako je dokapitalizacija nužna jer bi kompanija „mogla biti u opasnosti od tehničkog bankrota u nadolazećem periodu uslijed vrlo teškog okruženja“.
Predsjednik Uprave još je dodao „Cijene gnojiva i plina vrlo su nestabilne, postoji velika zabrinutost zbog geopolitičkih sukoba na Bliskom istoku i postoji izniman jaz između proizvodnih i prodajnih aktivnosti koje zahtijevaju financijsku snagu“ te smatra da je stoga potreban što hitniji dovršetak procesa dokapitalizacije.
Do sada iz Vlade RH i CERP-a nije bilo nikakvog odgovora na prijedloge većinskog vlasnika Petrokemije d.d. Kutina. Nedolazak na skupštinu većinskih vlasnika upućuje na zaključak kako su započeli pregovori Yildirima i Vlade RH o dokapitalizaciji Petrokemije.
Ne bude li država sudjelovala u dokapitalizaciji, a Yildirim Petrokemiju dokapitalizira sa najmanje 70 milijuna eura, turska grupacija stekla bi 80 posto vlasništva Petrokemije.
Turska grupacija Yildirim sada posjeduje 54,52 posto dionica Petrokemije. Država i državne tvrtke imaju 45,17 posto dionica.
U pozivu na Skupštinu Petrokemije d.d. Kutina koja danas nije održana određeno je kako će nova Skupština Petrokemije d.d. Kutina biti sazvana 6. ožujka 2024.