Uz izložbu slika predstavljena monografija Ivice Bilandžića

U Kutini je otvorena 70. izložba i predstavljena monografija u povodu 80 godina života kutinskog slikara Ivice Bilandžića. Organizator ovog kulturnog događaja je Ogranak Matice hrvatske Kutina u sklopu “Kutinskih dana znanosti i umjetnosti” koja je i izdala ovu monografiju.

  Ivica Ico Bilandžić slikarstvom se bavi pedesetak godina i iza sebe ima 200 skupnih, a ovom izložbom zaokružuje brojku od 70 samostalnih izložbi. Višegodišnji život i rad u Kutini zamijenio je životom u Malinskoj na Krku gdje trenutno i likovno djeluje, te je član HDLU-a Zadar sa statusom profesionalnog umjetnika.


  Otvorenje izložbe razveselilo je brojne poklonike Bilandžićevih slika, a otvorenje su popratili i brojni članovi Ogranka Matice hrvatske, te drugi građani, ljubitelji likovne umjetnosti koje je u klubu Arcus pozdravila ravnateljica POU Kutina, Sanja Feltrin. Dvije velike izložbe njegove retrospektive Kutina pamti i iz 2005. i 2021. godine kada je izlagao u Galeriji Muzeja Moslavine.


 Predsjednica Ogranka Matice hrvatske Kutina Matea Paripović, koja je urednica monografije, ukratko je predstavila autora koji je i član OMH te se u kraćim crtama osvrnula na njegov rad. Više o Bilandžiću i njegovim djelima nadahnuto je govorio Đuro Vidmarović ističući njegove cikluse, mijene i korake koji su prethodili njegovom današnjem slikarskom izričaju. Uvijek nova iskustva i eksperimentiranje u slikarskom radu vidljivi su iz samog pogleda na ovu izložbu koju krase boje, ali utišane, nenametljive i blage. Krase ju i različite teme, no zajednička im je ljubav prema kraju u kojem nastaju. Ono što je Moslavčanima Lonjsko polje, to je u Dalmaciji more, a slikar iskustveno s lakoćom prelazi u obje sfere prirodnih ljepota u kojima, prema preferencijama, ljudi mogu uživati.


 Kako je u svom govoru tom prilikom istaknula saborska zastupnica Marijana Petir, koja je izložbi prisustvovala kao prijateljica slikara, “…u Icinim bi se slikama bilo ugodno nastaniti i iz njih nikada ne otići”, što govori o dojmovima koje dijele mnogi ljubitelji Bilandžićevih slika. U njima, kao što su istaknuli govornici, vide ne samo raskošne prirodne ljepote zavičaja, nego i dom, toplinu i ljubav. Više o izložbi u katalogu je napisala Marija Pukec Žigić iz PULS-a Moslavački štrk.

  Monografija, tome u prilog, na naslovnici ističe sliku ulja na platnu. Riječ je o slici starog pomalo urušenog moslavačkog trijema koji na neki način simbolizira godine, prolaznost, upitnost opstanka…No s druge strane vedro, kristalno plavo nebo, koje okružuje spomenuti čardak, daje nadu i vjeru u nastavak života i tradicije. Monografiju su posebno predstavili predsjednica OMH Kutina Matea Paripović, Đuro Vidmarović i Marijana Petir. Dovoljno je reći da Bilandžić ovom monografijom obilježava 80. rođendan te se može slobodno reći da je u njoj presjek svih etapa njegovog rada, ali i djelovanja na drugim područjima u ovih 80 godina.  
  

U glazbenom dijelu programa izložbu su popratile ŽVS Kutinske dunje pod ravnanjem prof. Svjetlane Gvozdenović Glavaš. Njihovim su se izvedbama u jednom trenutku pridružili i autor izložbe sa suprugom što je bio jedan od emotivnijih trenutaka ove izložbe.  
  

Autor nije puno govorio, ali iz njegovog se govora vidi da želje za stvaranjem i dalje ima. Naglasio je da je u posljednje vrijeme to apstraktno slikarstvo pomoću kojega traži i pronalazi odgovore na pitanja koja donosi stvarnost. Veliku zahvalnost Bilandžić je izrazio svima koji su dali svoj obol ovom kulturnom događaju, među kojima i svome sinu koji mu je puno pomogao kako bi sve ovo realizirao.

  Izložbu je otvorio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, koji je autoru zahvalio na njegovom 50 godišnjem djelovanju, ali i promicanju imena Kutine na brojnim izložbama u kojima je sudjelovao.

Izložba ostaje otvorena do kraja studenoga, a možete ju razgledati svaki radni dan od 7 do 15 sati, uz prethodnu najavu na broj 682-318.