Radionica u sklopu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa

 U okviru aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, Kutinsko dijabetičko društvo u Sportskom centru Kutina održalo je interaktivnu radionicu o prehrani i tjelesnoj aktivnosti primjerenoj oboljelima od dijabetesa. Radionica je održana pod vodstvom patronažne medicinske sestre Martine Beljan.  

Radionica je sastavni dio projekta „Aktivna prevencija dijabetesa u lokalnoj zajednici! “ koji društvo provodi uz potporu Grada Kutine, a bile su joj nazočne i predstavnice Lions kluba Popovača, predvođene predsjednicom Sanjom Kos. Naime Lions Klub već niz godina pruža potporu Kutinskom dijabetičkom društvu u njegovom djelovanju.

 Na radionici je bilo riječi i o ulozi udruga dijabetičara u prevenciji i smanjivanju negativnih učinaka šećerne bolesti, jednog od najvećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo, prema podacima CroDiab registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je u 2022. godini bilo 388.213 osoba sa šećernom bolešću, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Prema Izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2021. godini HZJZ-a, šećerna bolest je bila 4. vodeći uzrok smrti u Republici Hrvatskoj.
Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Sisačko Moslavačka županija, sa stopom prevalencije od 13,51%, četvrta je na listi županija s najvećim udjelom oboljelih od dijabetesa u odnosu na ukupan broj stanovnika.