Prevarena prilikom prodaje stvari putem interneta

Policijski službenici Policijske postaje Kutina zaprimili su prijavu 26-godišnjakinje koja je na Internet oglasniku objavila oglas za prodaju te joj se unazad par dana putem WhatsApp aplikacije javila nepoznata osoba s kojom je dogovorila prodaju i dostavu.
 Nakon toga nepoznata osoba joj je poslala link za plaćanje i navela ju da upiše podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je dala tražene podatke primijetila je da joj s računa nedostaje novac i shvatila je da je prevarena.
 Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 Korisno je pročitati sljedeće upute policijskih službenika kako bi se zaštitili od prevara putem interneta:

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.
 
Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.
 
Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.
 
Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište.