Nije bilo uzalud

U kutinskoj Knjižnici i čitaonici, u povodu obilježavanja Dana branitelja grada Kutine, predstavljene su dvije knjige s tematikom Domovinskog rata pod nazivom „Nije bilo uzalud“. Riječ je o knjizi dr. Vladmira Mičetića „Ranjeni pejzaž“ i o knjizi Damira Markuša „58“ – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca.
Kutinski liječnik Vladimir Mičetić se u jesen 1991. dragovoljno priključio kutinskoj 56. bojni Zbora narodne garde koja je ratovala na ratištu zapadne Slavonije oslobađajući sela oko Novske i Lipika. U knjizi opisuje svoj ratni put i mnoštvo događaja, a najdirljiviji dio knjige je opis razmjene tijela 6 poginulih branitelja kod Slavonskog Broda i njihova doprema u Kutinu. Branitelji su poginuli u borbama za Korita te su njihova tijela ostala na neprijateljskoj strani da bi kasnije bili razmijenjeni i dostojanstveno pokopani.
Damir Markuš dragovoljac je HOS-a koji je sudjelovao u najtežoj bitci Domovinskog rata na položaju Sajmište u Vukovaru. Prema gradu iz kojeg je došao dobio je nadimak Kutina. Opisao je dolazak u Vukovar jedinim mogućim
„kukuruznim putem“ te teške borbe u kojima su mu poginuli brojni suborci, ali i civili.
O knjigama s tematikom Domovinskog rata govorili su ravnateljica Knjižnice i čitaonice, Suzana Pomper, general u mirovini Rudi Stipčić, kutinski gradonačelnik Zlatko Babić i autori. (I. G.)