Knjižnica Tehničke škole u suradnji s LAG-om – među zelenim knjižnicama

  U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je 2. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama Let’s Go Green! na kojoj je predstavljen rad knjižnice Tehničke škole Kutina u suradnji s LAG-om Moslavina.
Organizator je Nacionalna i sveučilišna knjižnica s partnerima Međunarodnim savezom knjižničarskih društava i ustanova, te Hrvatskim i zagrebačkim  knjižničarskim društvom.

 Skupu je prisustvovalo više od 80 sudionika iz zemlje i inozemstva. Među više od 20 radova izlagača i to međunarodno priznatih znanstvenika, stručnjaka i aktivista iz različitih zelenih područja predstavljen je rad „Razgovarati s drvećem – Živa budućnost u školskoj knjižnici“ Klaudije Ivančević Božić i Gordane Rešicki Degoricija. Riječ je o vizualnoj šetnji Moslavinom i njezinim prirodnim bogatstvima s posebnim naglaskom na Moslavačku goru i Inicijativu za proglašenje Moslavačke gore UNESCO-vim geoparkom te ekološkom radu jedne školske knjižnice.

Autorice su predstavile Moslavinu kroz oči i um brojnih generacija koje su nekada živjele u Moslavini i u njoj ostavile traga, kroz radove ljudi koji danas u njoj žive, vole ju i inspiriraju se njenom prirodom, ljudima i životinjama i svoje impresije bilježe kistom i slikarskim bojama ili fotografskim aparatom.
 Međunarodnoj publici Moslavina je dočarana kroz prekrasne fotografije Dominika Firšta, Josipa Janečića, Marijane Kapetanović i Ivane Mošnička- Matijević te kroz likovne radove Rudolfa Donassya, Mate Gerecia, Tatjane Kreštan, Ivana Milata,  Tihomira Krmanovića, Zorke Sever, Ane Vecko, Lidije Veliki- Vukas i Vlatke Vidiček Dam.
  Cilj konferencije koju je poduprlo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske je međunarodno umrežavanje, razmjena iskustava i prijenos znanja s ključnim temama kao što su zelena tranzicija, održivi razvoj, energetska učinkovitost, te Europski zeleni plan iz perspektive knjižničarstva.