Dječje gradsko vijeće Kutine u Saboru RH

U Saboru RH je održan 13. susret djece iz dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda sa zastupnicima. Vijećnici, forumaši i NEF-ovci predstavili su svoje aktivnosti koje provode od lokalne do europske razine, a teme o kojima su govorili i koje smatraju važnima obuhvatile su razna područja, od financijske pismenosti, prava i potreba djece s teškoćama u razvoju, prava na zdravstvenu zaštitu, zaštiti mentalnog zdravlja djece, online okruženju, životu djece u ruralnim područjima, Gorskom Kotaru i otocima, siromaštvu, pravima djece na zdrav okoliš i na sigurno okruženje u gradu u kojem žive, do prava na slobodno vrijeme i igru.

Kutinsko Dječje vijeće odabralo je govoriti o tekućem problemu, neadekvatnog prostora Knjižnice i čitaonice. Predsjednica Filipa Knežević i zamjenica predsjednice Mia Žutić govorile su o tome u kakvim uvjetima Knjižnica radi, te kako je prostor premalen za njihove potrebe. Pohvalile su nastojanje osoblja koje organizira natjecanje, kazališne predstave, klubove, predstavljanja, radionice i naglasile kako bi se s novim većim prostorom moglo sve to proširiti i omogućiti većem broju djece. Smatraju da kutinska djeca imaju pravo na puno bolje sadržaje i veći prostor za sadržaje koji će ih maknuti od mobitela te su se na kraju dotaknule i koliko bi se time i smanjio utjecaj cyber-nasilja na djecu jer bi Knjižnica omogućila više sadržaja i većem broju djece s novim prostorom.

Govor je pripremila i aktualizirala Filipa Knežević, a najavu je govorila Mia Žutić. Cijela ova aktivnost je tekla izvrsno što je bilo nagrađeno pljeskom nazočnih forumaša, vijećnika, saborskih zastupnika i ostalih sudionika u Saboru. Mentorica cijele pripreme govora te nastupa bila je voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Marija Lenić.