30. obljetnica Udruge Hrvatska žena Kutina

Udruga Hrvatska žena Kutina svečano je obilježila 30. godišnjicu osnivanja. Predstavljena je i publikacija autorice Slavice Moslavac s prikazom tri desetljeća rada Udruge.
„Za nas je to velika knjiga, jer će ostati zabilježeno što smo sve radile za žene s područja Grada Kutine i što smo dale lokalnoj zajednici vodeći se našim načelima dobrovoljnosti, dobrotvornosti i domoljublja.“, rekla je Nada Ramljak, predsjednica Udruge Hrvatska žena Kutina.

Nada Ramljak, predsjednica Društva Hrvatska žena, ogranak Kutina

Društvo Hrvatska žena osnovala je 1921. godine Marija Kumičić, hrvatska književnica i novinarka s ciljem očuvanja kulturnih vrednosta i tradicijskih običaja, njegovanja hrvatskih poviesnih događanja i rada na duhovnoj obnovi. 1941. godine rad društva zabranila je tadašnja državna tvorevina. „Revitalizacija Društva Hrvatska žena došla je u vrijeme Domovinskog rata.“, rekla je Slavica Moslavac članica Društva.

Slavica Moslavac, autorica publikacije i članica Hrvatske žene

Od svog utemeljenja Društvo Hrvatska žena je željelo promovirati žene u Hrvatskoj i njihov značaj te njihove vrijednosti, jer do tada žene u Hrvatskoj nisu bile vidljive ni prepoznbatljive. „Rad društva Hrvatska žena u Kutini u proteklih je 30 godina bio vrijedan i plodan u Gradu Kutinu i one su sada prepoznatljive i vidljive.“, rekla je Slavica Moslavac te je istaknula kako se od početka svog rada u Kutini Hrvatska žena vodila idejom „Vratimo Kutini dušu“. Taj je program pokrenla prva predsjednica kutinskog ogranka Đurđica Repić.

Druga predsjednica Josipa Klopček, pokrenula je edukativne programe, a sadašnja, treća predsjednica Nada Ramljak više pozornosti posvećuje raznim radionicama, sudjelovanjem u projektima i kulturnom i društvenom životu grada.

     Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, zahvalio je Hrvatskim ženama na svemu što su što su dale Gradu Kutini, posebno u vrijeme Domovinskog rata i na vrijednostima koje promiče te je posebno istaknuo domoljublje.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

U programu svečanosti obilježavanja 30 godina Hrvatske žene u Kutini sudjelovali su mladi i Klapa Bonifacije, a svi zajedno još su jendom kako se u svom radu vode čovjekoljubljem i da Kutini žele dati dušu.