Dani češke kulture i 100 godina škole u Međuriću

Češka nacionalna manjina u Međuriću proteklog je vikenda održala tradicionalne Dane češke kulture te uz njih obilježila važan datum svoje povijesti na ovim prostorima, a to je 100 godina rada škole na češkom jeziku.
 

Koliko je ovaj događaj važan za Čehe govori i dolazak češkog veleposlanika Marijana Hovorke na ovu manifestaciju u organizaciji Češke besede Međurić, krovnog društva od kojega potiču sva nastojanja zadržavanja češkog jezika, pisma i tradicije. Iako se češki ranije govorio u svim kućama, u novije vrijeme govori se sve manje stoga učenje češkog jezika u školi ima višestruko značenje u očuvanju jezika kojega djeca njeguju u OŠ Banova Jaruga po modelu C.

Brojni gosti odazvali su večeri obilježavanja 100. obljetnice češke škole koja je organizirana u suradnji s OŠ Banova Jaruga. Pozdravnu riječ uglednim gostima uputila je ravnateljica škole Irena Rukavina, a riječima podrške radu škole i njegovanju češkog jezika u njoj obratila se, među ostalima, i predstavnica Ministarstva obrazovanja Vesna Šerepac.


 Govorilo se o i radu škole Banova Jaruga, a o učenju češkog najviše su govorila upravo djeca, učenici škole koji su na najbolji mogući način, uz pomoć svojih nastavnica prezentirali kako se uspješno uči češki jezik.
 

Riječi podrške u ime gradonačelnika Grada Kutine uputila je vijećnica Milena Šimundić, dok je saborski zastupnik Vladimir Bilek održao poduži govor o važnosti očuvanja češkog jezika i kulture koji je izrazito vidljiv upravo u Međuriću.

Na svemu je zahvalio predsjednik Češke besede Međurić, Velibor Potužak, koji je predstavio povijest škole, te važne osobe i događaje značajne za školstvo na ovom području.

 Veleposlanik Češke Republike Marijan Hovorka bio je oduševljen nastupima školaraca na češkom jeziku, brojnosti raznolikih točaka od recitiranja, glume, do zbora koji se predstavio u više navrata. U programu su nastupili učenici koji uče češki jezik po modelu C u OŠ Banova Jaruga, te mlađa folklorna skupina Češke besede Međurić i Matica slovačka Međurić kao i drugi učenici OŠ Banova Jaruga.


 Veleposlanik je podržao njihov rad i pohvalio Češku besedu na upornosti u njegovanju svoje tradicije, jezika i kulture. To je ono što čini bogatijim i Republiku Hrvatsku.

Drugoga dana održani su Susreti čeških beseda Sisačko moslavačke županije uz bogat popratni program na kojem su se mogli kušati i češki specijaliteti kod Narodnog doma u Međuriću.
 

Uz domaćina i njihov Puhački orkestar, nastupile su češke besede iz Lipovljana, Jazvenika, Siska, Dežanovca, te pjevačka skupina ORAVA Matice slovačke Međurić, kao i KUD Banova jaruga. Bogata manifestacija završila je i zajedničkom pjesmom koja predstavlja simboličnu poruku o važnosti očuvanja češkog jezika i kulture kako kroz učenje u školi, tako i kroz djelovanje u kulturi, na čemu Češka beseda neumorno radi.