Predstavljeno idejno rješenje za Dom za starije i nemoćne u Radićevoj ulici

Umirovljenici Grada Kutine godinama postavljaju zahtjeve pred gradske vlasti o neophodnoj izgradnji Doma za starije i nemoćne. Iz umirovljeničkih udruga ističu kako kutinski umirovljenici smještaj traže van granica Sisačko moslavačke županije, gdje ga i uspijevaju pronaći, jer u Sisačko moslavačkoj županiji postoji deficit domova za starije i nemoćne. Svi građani treće životne dobi, kako ističu predstavnici umirovljenika s područja Kutine, žele biti smješteni u Kutini ili bližoj okolici. U Kutini postoji nekoliko domova u privatnom smještaju, no to nikako nije rješenje za značajan broj umirovljenika koji Kutina ima.

 Jučer je na temu izgradnje Doma za starije i nemoćne u prisustvu predstavnika umirovljeničkih udruga i Hrvatske stranke umirovljenika održana prezentacija idejnog rješenja za izgradnju potencijalnog doma za starije i nemoćne u Radićevoj ulici na prostoru biše Moslavke ispod Pučkog otvorenog učilišta.

 Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić u uvodu je istaknuo kako prezentacija idejnog rješenja za izgradnju novoga doma ne znači odustajanje od izgradnje Doma za starije i nemoćne u prostoru Doma zdravlja Kutina čiji je osnivač županija i koji bi bio ispostava Dom za starije i nemoćne Sisak. „Sisačko moslavačka županija zasad još nije iznašla izvor financiranja tog projekta iako smo mi pripremili svu dokumentaciji i bili smo spremni i na sufinanciranje tog projekta. Nadam se da će nova vlast u županiji nakon lokalnih izbora naći sredstva da realizira taj projekt u Gradu Kutini“, objasnio je Babić u uvodnom izlaganju.

Grad Kutina i stručne službe grada razmatrale su četiri lokacije za izgradnju novog doma za starije i nemoćne, u Tržnoj ulici, ul. A.K. Miočića i Stuparićevoj, no lokacija u Radićevoj ulici (prostor biše Moslavke) ispod POU Kutina ima najbolje pretpostavke za realizaciju ovog idejnog rješenja. “Lokacija je u samom centru grada Kutine te su budućim korisnicima dostupni svi društveni sadržaji: gradski trg s novoizgrađenom šetnicom, pošta, banka, trgovački centri, tržnica, autobusni kolodvor i drugo“, ukratko je objasnila pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Snježana Šlabek-Ohman.
  

Arhitekt Milan Jakšić iz Čakovca, kao autor idejnog rješenja, dosad je radio na nizu projekata izgradnje stambenih objekata među kojima i nekoliko Domova za starije i nemoćne, poput doma u Čakovcu. Svoja iskustva prenio je i na idejno rješenje objekta koji bi se mogao izgraditi u Kutini. Riječ je o suvremenom objektu na 5124 m2 sa svim potrebnim sadržajima za koji postoji mogućnost sufinanciranja smještaja od strane Grada Kutine, te je sada cilj pronaći investitora koji bi izgradio taj dom.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Grad Kutina spreman na ustupke kako bi investitor tu pronašao svoj interes kao što su oslobođenje plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 100 %, komunalne naknade na razdoblje od 5 godina, davanja zemljište po povoljnoj cijeni i sufinanciranja smještaja za određeni broj korisnika. „Sada je cilj naći investitora. Kutina ima dobar prometni položaj, tako da sigurno ima korisnika i sa šireg područja koji bi ovdje mogli tražiti smještaj“, kaže Babić.
  

Predsjednik umirovljenika Grada Kutine Josip Prajner rekao je kako je pitanje Doma za starije i nemoćne ono što umirovljenike najviše zanima i oni godinama čekaju da se to pitanje riješi. „Idejno rješenje je dobro i ta lokacija je dobra jer je sve što je potrebno u blizini, ali istovremeno treba riješiti pitanje Doma u Domu zdravlja Kutina jer je šteta da taj prostor stoji neiskorišten. Što se tiče rentabilnosti uvijek sam govorio da bi svaki Dom za starije i nemoćne izgrađen u Kutini sigurno bio rentabilan, a značio bi i nova zapošljavanja“, zaključio je Prajner.