Promocija knjige „Želja“ – Nataša Debeljak i Marina Kuleš kao Mana Pass

U Knjižnici i čitaonici u Kutini promovirana je knjiga „Želja“. Prva je to, od ukupno pet knjiga koliko je u planu, a  koju su napisale dvije naše sugrađanke, Kutinčanke, Nataša Debeljak i Marina Kuleš.

Književni dvojac djeluje pod pseudonimom Mana Pass, a veže ih prijateljstvo iz kutinske gimnazije, nakon kojega su se razdvojile otišavši na fakultete u druge gradove. Nakon deset godina prijateljice se nalaze i na kavi u Kutini pričaju svoje živote, te dolaze do ideje o pisanju knjige. Da im to jako dobro ide svjedoči i promovirana knjiga „Želja“ koja se čita u jednom dahu, jer riječ je o knjizi u kojoj svatko može naći dio sebe. Hrvatska stvarnost u liku žena sa svim svojim lijepim, ružnim i tužnim trenucima, studiranje, ljubavi i život u drugim gradovima…sve je to opisano u knjizi „Želja“ koja prati lik Nore i njezinu osječku priču.

Inače autorice imaju svoja potpuno različita zanimanja. Nataša Debeljak po struci je inženjerka kemije, a s marketing menadžericom Marinom Kuleš povezala ju je ljubav prema knjizi, čitanju i pisanju. Ono po čemu su svakako specifične na našoj književnoj sceni je pisanje u dvoje, koje je u njihovim djelima neprimjetno, što govori o sličnom poimanju svijeta i dobroj energiji koja je potrebna da bi ovakvo djelo nastalo.

Uz sve obaveze koje imaju ove dvije mlade žene, pisanje im ne predstavlja problem, u njemu uživaju, a s druge strane vrijedne su i uporne. Nakon romana „Želja“ uslijedit će i drugi roman „Istina“ koji će ispričati priču o Emi koja je studirala u Zagrebu.

U kutinskoj Knjižnici autorice su bile kao doma. Ovdje su posuđivale knjige i znaju svaki njezin kutak, a Kutina se općenito provlači kroz knjigu, te će vjerojatno biti spominjana i u knjigama koje slijede, na radost Kutinčana. Da su ponosni na svoje sugrađanke pokazali su i dobrom posjećenošću promocije koju je otvorila ravnateljica Knjižnice, Suzana Pomper, a kojoj je nazočio i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Kako je priča oko dvojca Mana Pass neobična, tako je i promocija bila posebna. Pratio ju je i glazbeni nastup Gorana Šporčića uz pratnju Dalibora Prochazke na klaviru, te prezentacija kutinskog škrleta vinarije Jaram, s naglaskom na škrlet kao brend, nagrade za njegovu kvalitetu iz cijeloga svijeta, te njegovu posebnost kao autohtone sorte kutinskog, odnosno moslavačkog kraja.