Folklor i nošnja – sastavni dio Voloderskih jeseni

Folklor i narodna nošnja sastavni su dijelovi programa Voloderskih jeseni. Oni govore o tradiciji moslavačkog kraja koja se brižno čuva i njeguje, ali i o tradiciji drugih krajeva Hrvatske jer gosti folklornih večeri u Voloderu su KUD-ovi iz svih dijelova Hrvatske.

Tako su se i ovih Voloderskih jeseni predstavili KUD-ovi iz Međimurja, Zagorja, Banovine, Posavine, Slavonije, svaki sa svojim narodnim ruhom.
 

Nastup je otvorio KUD Moslavec iz Volodera, popularnom pjesmom „Voloderske jeseni, dani veseli“, a riječ je o KUD-u s bogatom tradicijom koji kao domaćin ima čast otvoriti nastupe folklornih skupina.

Koliko se drži do njegovanja tradicije govore i tradicionalni izbori za najoriginalniju snehu i najljepšu beračicu, a više o izborima rekla nam je kutinska etnologinja i muzejska savjetnica Slavica Moslavac koja se dugi niz godina nalazi na čelu ovog povjerenstva. “Svake godina na ovim izborima, osobito originalne snehe, vidimo nešto novo, nešto što je i nama etnolozima posebno zanimljivo. Možemo vidjeti kako je nošnja za obrede i svečanosti bila nešto drugačija i posebnija i drago nam je da KUD-ovi rado predstavljaju svoj kraj kroz svoje predstavnice na ovim izborima. Dok prvoga dana biramo najoriginalniju snehu s naglaskom na opremljenost ruha, drugi dan biramo najljepšu beračicu. Uglavnom su to mlade djevojke, uređene u lijepu nošnju, ali gledamo ukupnost sklada cijele nositeljice. U oba slučaja je važno znanje i vladanje u tom folklornom kostimu”, rekla je Slavica Moslavac.

Najoriginalnijom snehom proglašena je Ana Jelača iz Bresta Pokupskog. Druga je bila Josipa Zajec iz Potoka, a treća -Valentina Huić iz Strmeca.
 

Najberačica je bila Ema Horvat iz Gornje Jelenske, druga je Petra Šimunić iz Volodera, a treća je bila Klara Rakonić iz Nove Gradiške.