Vlč. Dragutin Papić, dosadašnji kutinski župnik preuzeo župu Sela

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 25. kolovoza u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima svečano misno slavlje tijekom kojeg je u službu uveo novog župnika ove župe preč. Dragutina Papića.

U prigodnoj homiliji, nakon što je župljanima predstavio novog svećenika biskup im je zaželio mnogo zajedničkog uspjeha i dobre suradnje na dobitak ove zajednice i čitave Crkve. Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako ona govori o tome da Bog želi spasiti sve ljude. „Ali nije samo to dovoljno, potrebno je i da ljudi žele surađivati s Božjom milošću i ponudama da bi se dogodilo to da se u Kraljevstvu nebeskom stvarno okupi sav Božji narod. O tome govori i prorok Izaija koji poziva na to i druge narode, ne samo Židove. Bog je doista izabrao Izraelski narod, ali ne samo da oni budu sebi dostatni i isključivi, jer neće se spasiti samo oni koji imaju neku krvnu vezu, već oni koji stvarno slušaju i vrše Božju riječ, a to su članovi Božjeg naroda“, rekao je biskup.
U nastavku osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Luki biskup je ustvrdio kako u njemu Isus poziva na borbu za ulazak u Kraljevstvo nebesko. „Čuli smo kako on kaže da se trebamo boriti za ulazak na uska vrata, jer oni koji ulaze na široka vrata, odlaze u propast. Nije to neka fizička borba, već to je duhovna borba protiv đavla, mržnje i grijeha. Mi smo pozvani u tu duhovnu borbu kako bi slijedili Krista te i sami prihvatili i prošli ono što je on prošao. On je rekao da ne može biti učenik nad učiteljem, prihvatio je križ te je rekao ‘tko želi mene slijediti neka uzme svoj križ i pođe za mnom’. Upravo je križ ta uska vrata kroz koja trebamo proći. To je i on znao kada je išao u Jeruzalem, znao je da ga čeka osuda, raspeće i smrt, ali znao je i da će tako i pobijediti i doći do uskrsnuća. Pouzdajmo se u Gospodina i pođimo hrabro kroz ta uska vrata jer je Krist rekao ‘ja sam vrata, tko kroz mene uđe taj će se spasiti’. Neki misle da ne trebaju Krista, da je on nepotreban, ali mi kršćani znamo da bez njega nema života i da je on jedini spasitelj čovjeka i svijeta.

Na kraju okupljenima se obratio i novi župnik preč. Papić zahvalivši biskupu na povjerenju što ga je poslao u ovu župnu zajednicu te istaknuvši kako se iznimno veseli suradnji sa svim župljanima. „Nakon 33 godine svećeničkog života danas stojim ovdje i nastavljam svoje svećenstvo za vas i s vama. Svaki svećenik ima neko svoje geslo. Ja sam uzeo riječi sv. Augustina ‘Prijatelji vama pripadam. S vama sam čovjek, za vas sam svećenik’. Ja sam samo čovjek, ali ne dolazim ovdje samo kao čovjek, već zato što sam svećenik i kao takvoga me primite te ću vam se kao takav dati u granicama svoje mogućnosti i snagom Božje milosti. Pokušat ću to svoje svećeništvo s vama dijeliti nesebično i na vašu korist“, poručio je na kraju okupljenim vjernicima Papić.

Misno slavlje animirali su župni Mješoviti i Zbor mladih, a na kraju u ime svih župljana novom župniku dobrodošlicu je zaželio član Pastoralnog vijeća Franjo Palaić.

(SV)