Podizanje majbana i godišnja skupština Češke besede

U Međuriću je uoči 1. svibnja podignut majban. Tradicija je to koju u Međuriću nastavljaju generacije kojom su nekada momci podizali majban ispred kuće djevojaka, što je danas rijetkost.

“Dio tradicije nastojimo povezati s našom godišnjom skupštinom i učiniti ju na neki način svečanijom, a uvijek je to i prilika za predstavljanje naše kulture i jezika“, rekao je predsjednik Češke besede Međurić, Velibor Potužak.

Podizanje majbana prati uvijek Češki puhački orkestar, a tako je bilo i ove godine. U podizanju majbana Česima pomažu i susjedi Slovaci koji su jednako tako sudjelovali kao gosti i u svečanom nastupu održanom u Narodnom domu.
  

Budući da se prednji dio u Narodnom domu u Međuriću uređuje, skupština je održana u drugom dijelu doma, no to nije smetalo održavanju programa. Velibor Potužak pozdravio je sve uvažene goste među kojima su bili predstavnici Saveza Čeha, te Čeških beseda drugih mjesta koji su pratili bogat program. Nastupile su sve sekcije Češke besede, ali i Matice slovačke koji su izveli po nekoliko točaka. Potužak je pobrojao aktivnosti koje je Češka beseda kroz sve svoje sekcije održala u proteklih godinu dana, te najavio nove.

  U ime gradonačelnika Kutine skup je pozdravila vijećnica Ana Balaško koja je tom prilikom pohvalila rad Češke besede i poželjela im još puno uspješnih godina njegovanja tradicije i folklora na ovom području.


Najvažnije je istaknuti da dječji članovi Češke besede, ali i Matice slovačke redovito nastupaju na svim priredbama folklora kako gradskog tako i županijskog karaktera gdje svoje aktivnosti prezentiraju široj publici koja ih uvijek nagrađuje pljeskom kako zbog njihove različitosti u plesu, tako i zbog zanimljivih nošnji koje su njihov zaštitni znak.