Županijska smotra – najbolje od dječjeg folklora SMŽ

Županijska smotra dječjeg folkora i Županijska smotra dječjih tamburaških sastava i zborova održana je 27. travnja u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine u kutinskom Domu kulture.

  Kako je rekla tajnica GS KUD-ova Jasminka Molnar na smotri je nastupilo 17 skupina, od kojih 11 u natjecateljskom dijelu folklora, jedna u revijalnom programu, te 5 u kategoriji tamburaških sastava i zborova, ukupno 411 sudionika. Nakon predselekcijskih smotri koje su održane u Kutini 6. travnja, te u Sunji 7. travnja, selektorica Irena Miholić odabrala je jedanaest najuspješnijih dječjih skupina u Sisačko – moslavačkoj županiji koje su se predstavile na kutinskoj smotri.

 Smotre su održane pod pokroviteljstvom Zajednice udruga u kulturi SMŽ i Grada Kutine, a otvorio ih je zamjenik gradonačelnika Grada Kutine Damir Markuš koji je tom prilikom svim sudionicima smotre dao podršku u njegovanju tradicije i narodne baštine kod najmlađih.
    Selektorice Irena Miholić, Iva Nemčić i Katica Mrgić imale su težak posao, jer su djeca imala odlične nastupe, te su se morale izabrati najbolje skupine. Sukladno odluci povjerenstva na Dječjem festivalu folklora u Kutini nastupit će KUD “Moslavina”, na “Vinkovačkim jesenima” KUD “Ivančice” – najmlađa skupina, na “Đakovačkim vezovima” KUD “Moslavec” Voloder – starija skupina, dok će na “Brodsko kolo” otputovati KUD “Banova Jaruga”.


Smotre su zaključene  okruglim stolom na kojem su sudjelovali predstavnici društava i procjenjivačkog suda.