Na mladima svijet ostaje

Eko Moslavina u objekte Dječjeg vrtića Kutina postavila je spremnike za odvojeno sakupljanje korisnog otpada od plastike i papir. Na svojim internetskim stranicama Eko Moslavina opširnije je predstavila ovaj projekt:

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, pohvalio je ovaj projekt te je pozvao sugrađane da podrže najmlaže Kutinčane i uče od njih o pravilnom postupanju s otpadom.

NA MLADIMA SVIJET OSTAJE!

Na mladima svijet ostaje, kaže stara poslovica. A da će nam budućnost biti svjetla i prije svega čista, potvrdili su nam danas mališani dječjeg vrtića “Neven”.

Cilj pilot projekta “Odvajanje papira i plastike u papučama” EKO MOSLAVINE d.o.o. je razvijati ekološku svijest kod djece i usmjeravati ih na odgovorno ponašanje prema prirodi.

EKO MOSLAVINA d.o.o. je počela s edukacijom djece kako odvajati papir i plastiku u dječjem vrtiću u Kutini.
Mališani prije svega uče da sav otpad nije smeće, a zatim i kako pravilno odvojiti i odložiti otpad (koji otpad ide u koju kantu), kako se neki proizvodi mogu ponovno koristiti, a pojedine vrste otpada i reciklirati.

Svakodnevno se u našim domovima pa tako i u vrtiću proizvodi hrpa otpada kojeg se želimo riješiti, te ga bacamo u kantu.
Predmeti kao što su tetra ambalaža, papir, plastika, metal i staklo u tom trenutku možda nam izgleda kao smeće i nemaju nikakvu svrhu, ali ono što nama predstavlja smeće, drugima koristi kao vrijedna sirovina koja se koristi za dobivanje novih proizvoda ili energije te doprinosi zaštiti okoliša.

1.Recikliranje plastike:

Po obujmu , plastični otpad čini više od 30% kućnog otpada.
Za 1 kg PET-a (materijal iz kojeg su izrađene boce za napitke) treba utrošiti 1,9 kg nafte!

Recikliranjem plastike se, osim skupog odlagališnog prostora, štede resursi i energija te manje onečišćuje zrak.
Plastična ambalaža se odvojeno skuplja u žutim spremnicima postavljenim na javnim površinama te u mobilnim ili reciklažnim dvorištima te putem vreća na kućnom pragu.

U prozirnu vreću sa “žutim” otiskom:

ambalaža od sokova, alkoholnih pića
ambalaža od jestivog ulja, octa
ambalaža od omekšivača, šampona
ambalaža od kozmetičkih proizvoda
kanisteri
plastične vrećice, plastične folije, …
ambalaža od mlijeka, jogurta

ambalaža od boja i lakova
ambalaža jakih kemikalija i zapaljivih tvari
ambalaža motornih ulja i zaštitnih
sredstava (pesticida, herbicida,
insekticida), drugih otrova

Što je sve plastika?
POLI (ETILEN-TEREFTALAT)
Najraširenija vrsta plastike koja se uglavnom koristi za boce za vodu, sokove, posude za prehrambene proizvode i ostalu ambalažu. reciklira se da bi se proizvela poliesterna vlakna, flasteri, meke boce za piće, termo-izolacijske ploče.
________________________________________
POLI (VINIL-KLORID)
Koristi se za boce, deterdžente, šampone i druge kemijske preparate, kablove i drugi građevinski materijal. Reciklira se da bi se proizvele cijevi, ograde i boce koje se ne koriste u prehrani.
________________________________________
POLI (VINIL-KLORID)
Koristi se za boce, za deterdžente, šampone i druge kemijske preparate, kablove i drugi građevinski materijal. Reciklira se da bi se proizvele cijevi, ograde i boce koje se ne koriste u prehrani.
________________________________________
POLISTILEN NISKE GUSTOĆE
Koristi se za fleksibilne boce, vrećice za kruh, smrznutu hranu. Reciklira se da bi se proizvele plastične vrećice, razni kontejneri, razne boce, cijevi i razna laboratorijska oprema.
________________________________________
POLIPROPILEN
Koristi se za jogurt, sirupe, kečap, medicinske boce, zatvarače za boce. Reciklira se u razne dijelove za vozila i industrijska vlakna.
________________________________________
POLISTIREN
Koristi se za čvršću ambalažu, tanjure, čaše, kutije za lijekove.
Reciklira se u raznu uredsku opremu, igračke, videokasete i kutije, izolacijske ploče, ugostiteljska pomagala i proširene polistirenske proizvode.
________________________________________
OSTALI VIŠESLOJNI (LAMINIRANI) MATERIJALI
Tu spadaju: akrilik, polikarbonat, najlon, fiberglas, poliaktid. Ostali plastični proizvodi koji nisu navedeni u gornjem popisu.

2.Recikliranje papira
U prozirnu vreću s “plavim” otiskom

papir
novine, časopisi
prospekti
pisma, razglednice, čestitke
knjige, bilježnice
vrećice od papira
kartonska ambalaža (kartonske kutije od raznih namirnica i proizvoda, kutije od kozmetičkih proizvoda, kartonske role toalet papira i papirnatih ubrusa)

fotografije
foto papir
indigo papir
zauljeni i prljavi papir
plastificirane etikete
pelene
plastificirani papir i slično
korišteni papirnati tanjuri i čaše
Papir se, teorijski, može reciklirati i do šest-sedam puta, iako ga u Europi, vodećoj u svijetu po recikliranju papira, recikliramo tek 3 do 4 puta.