Zaviri ispod u Petrinji

Izložba Zaviri ispod Muzeja Moslavine otvorena je u Interpretacijskom centru Banovine u Petrinji.
 
Etnografska izložba pod nazivom Zaviri ispod /donje rublje i higijena/, autorice Slavice Moslavac, govori o zabranjenoj temi o donjem rublju. Osim tradicijske etnografske građe, predstavit će se i suvremeno rublje od podsuknji, kombinea, grudnjaka, korzeta, gaća, čarapa, haltera…Na izložbi će biti 16 rollupova, cerada,  nekoliko panoa, te lutke obučene u donje rublje, kao i brojni originalni predmeti iz prošlih vremena, načinjeni od raznih materijala: vune, pliša, pamuka, lana, čipke, flanela, markizeta, svile, satena…također su se uključili i umjetnici te izradili djela na temu donjeg rublja u pastelu, crtežu, akvarelu, temperi i gipsu.
Do polovice 20. stoljeća higijenske prilike u moslavačko, posavsko, slavonsko, banovinsko, bilogorskom kraju  bile su uglavnom loše, ali su se s vremenom znatno poboljšale. Doduše, uvijek su postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno obitelji do obitelji. Doduše o higijeni, kao i o donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka. Donje rublje prisutno je kroz povijest već niz stoljeća, no, kao i sve ostalo u raslojenom društvu, bilo je privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Donje rublje uvijek je imalo praktičnu funkciju pružanja potpore i higijene kako intimni dijelovi tijela ne bi dolazili u kontakt sa svakodnevnom odjećom i slično. Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu. Donje rublje u današnjem smislu javlja se  s europskim utjecajima, koncem 19. stoljeća i nije dio tradicijskog ruha. Šivani platneni grudnjaci, svileni i platneni kombineji i zimske gaće pumperice dolaze u modu tek u drugoj polovici 20. st. Podsuknje s brojnim naborima te ljetne gaće s čipkama na nogavicama donijele su europljanke (Čehinje, Slovakinje, Mađarice…). 
One su osim gaća, nosile po nekoliko podsuknji od sasvim uz tijelo uskih i kratkih, do bogato ukrašenih i ubranih u pojasu koje su morale biti jako uštirkane, te dužih gaća sa čipkom koje i danas možemo vidjeti na brojnim folklornim priredbama. U sastavu narodnih nošnji, ispod gornje odjeće, nosile su se razne podsuknje, podsukljenke, kurte, kurtice, unteroki, granjerače raznih dužina i ukrasa, jer su prigodom rada kada su se gornje rubače zadizale ili potpregnule morale vidjeti podsuknje, bar djelomično, ukrašene čipkom.
Tradicijsko žensko donje rublje i to grudnjaci, korzeti, gaće, gotovo se i nije nosilo, samo u određenim prilikama ili neprilikama, kada je žena imala menstruaciju ili kako se to tada zvalo „svoje stvari“, te stavljala „te“ provlaku od lanenih krpa, vezujući ih o pojasu koji se vezivao na mašnu ili je mogao biti spojen samo na gumb. Muškarci su i po nekoliko gaća nosili zimi, ispod gornjih nešto debljih suknenih, lanenih ili plišanih hlača.
Izložba Zaviri ispod /donje rublje i higijena/, već je bila predstavljena u Kutini, Križu, Đurđevcu, Zagrebu, Kumrovcu, Vrbovcu i Đakovu. Slijedeće godine dogovoreno predstavljanje je u Novoj Kapeli, Osijeku i Bakru.
 
 
Organizator: Interpretacijski centar baštine Banovine, Petrinja i Muzej Moslavine Kutina
Mjesto održavanja: Interpretacijski centar baštine Banovine, Petrinja
Vrijeme: 14. 11. 2018. u 19,00 sati
Ostaje otvorena do: 14. 12. 2018.
Tema: etnografska izložba Zaviri ispod/donje rublje i higijena
Autorica: Slavica Moslavac, muzejska savjetnica u MMK
Glazbeno scenski program: VS Rusalke, Kutina i PS Hrastovička gora, Hrastovica