Otpuštanje radnika u restrukturiranju Petrokemije

Jutarnji list objavio je Ugovor o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije između Centra za restrukturiranje i prodaju te zajednička tvrtka Ine i PPD-a, Terra mineralna gnojiva (TMG) – strateških partnera koji drže više od 50% dionica kutinske tvornice. Potpisnici nisu osporili autentičnost objavljenog Ugovora. 
 
   Između ostalih obaveza države i novih (su)vlasnika Petrokemije u Ugovoru je definiran i način otpuštanja viška radnika. U Petrokemiji je zaposelno oko 1600 radnika, a prema neslužbenim informacijama govori se o odlijevu 500-tinjak radnika. Iz Ugovora se može isčitati da će se Petrokemija za njih adekvatno pobrinuti, piše Jutarnji list.
Kako stoji u Ugovoru, investitore će osigurati ključna materijalna prava zaposelnika tako da svaki radnik koji dobije poslovno uvjetovani otkaz u razdoblju od jedne godine nakon zaključenja Ugovora dobije otpremninu koja nije manja od kunskog bruto iznosa po radniku navedenog u Kolektivnom ugovoru (na snazi od 31. prosinca 2017.). Prigom Uprava ima slobodne ruke u restrukturiranju, što je također istaknuto u Ugovoru, kao i to da se država neće uplitati u redovno poslovanje i operativno upravljanje.

    Jutarnji list piše kako osim optimizacije radnih mjesta Uprava Petrokemije ima zadatak provesti i druge mjere restrukturiranj, koje podrazumijevaju i poboljšanje proizvodnog portfelja, postizanje održive razine operativnih troškova, reprogramiranje kratkoročnog financiranja i optimiziranje obrtnog kapitala, osiguranje vanjskog refinanciranja naslijeđenog duga radi podrške novčanom tijeku, aktivno upravljanje solventnošću te optimizacija kapitalnih izdataka i izrada detaljnog plana korištenja sredstava od dokapitalizacije.