GPO Krešimir plasirao se na državnu smotru

GRADSKI PUHAČKI ORKESTAR „KREŠIMIR“ KUTINA PLASIRAO SE NA DRŽAVNO NATJECANJE puhačkih orkestara 9. i 10. lipnja u Novom Vinodolskom. Kutinski orkestar ovaj je uspjeh ostvario prošlog mjeseca na susretu i Smotri hrvatskih puhačkih orkestara u Petrinji. Izvijestila je to tajnica orkestra Jadranka Smuk te je priložila i izvješće selektora Šime Vulelije.
Evo skraćenog izvješća o nastupu Gradskog puhačkog orkestra Krešimir na Smotri u Petrinji

IZVJEŠĆE
Dana 20. travnja 2018. godine u 20 h održana je Smotra hrvatskih puhačkih orkestara Sisačko-moslavačke županije u Petrinji. Susret se održavao u POU Hrvatski dom Petrinja. Dva orkestra su bila u D kategoriji, a dva su nastupala revijalno. Organizacija je bila na zavidnom nivou, a najviše me oduševilo što je dvorana bila dupkom puna.
1. GRADSKI PUHAČKI ORKESTAR „KREŠIMIR“, Kutina, dirigent: Željko Kertez, D kategorija
Eric Clapton: The Cream of Clapton
Orkestar je zvučao dosta mekano, dobro izbalansirano, te su fraziranje i intonacija za ovaj orkestar sastavljen od 98% amatera, bili na zavidnom nivou. Tehnički pasaži su bili dobri i čisti. Dinamiku u cijeloj skladbi su dobro ispoštovali. Na nekoliko je mjesta trombon bio previše istaknut, jer na tim mjestima nije imao ulogu sola.
Paul Murtha: The Best of Queen
U ovoj skladbi, na nekoliko mjesta treba pripaziti na dinamiku, a pogotovo kod fortea, da ne zvuči pregrubo. U ovoj skladbi se također osjeti nedostatak drvenih instrumenata, pogotovo klarineta. Teško je bilo što više reći o nekim drugim instrumentima jer sam dobio samo štimu prvog klarineta.
Najveći problem orkestra je nedostatak drvenih puhača, a pogotovo klarineta. Predlažem osnivanje male škole ili u suradnji s glazbenom školom otvoriti predmet klarinet, što bi dobro došlo samoj glazbenoj školi, a pogotovo ovom orkestru, koji je na najboljem putu da postane sjajan orkestar.
ZAKLJUČAK
Na državnu smotru u Novom Vinodolskom predlažem orkestar Gradski puhački orkestar „Krešimir“, Kutina
U Zagrebu, 22. 4. 2018. Selektor: Šime Vulelija