Za Domovinu kao Ris

Monografija „Specijalna jedinica policije Ris Kutina u Domovinskom ratu 1991. – 1996.“ autora Jakše Raguža i Domgaoja Štefančića predstavljena je javnosti na svečanosti u Kutini. Knjiga je izdana na inicijativu Udruge specijalne jedinice policije Ris Kutina s ciljem očuvanja i promicanja istine i digniteta Domovinskog rata.

„Risovi su sudjelovali u stvaranju knjige, ali pisanje smo povjerili stručnim osobama, povjesničarima.“ Istaknuo je Jozo Vukelić, predsjednik Udrduge te je zahvalio i recenzentima knjige. „Naš vijek trajanja je skoro pri kraju. Za našu djecu mislim da smo napravili veliki posao, Trebal su nam tri, četiri godine da izdamo ovu knjigu. Tom smo poslu pristupili jako ozbiljno, četiri doktora znanosti radili su na knjizi. Ona će ići u knjižnice iškole. Povijesna istina i čuvanje sjećanja i digniteta Domovinskog rata bio je naš cilj“.

 

Monografija Risova povjesnica je jedne od najznačajnijih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu od 1991. do 1996. godine. „Risovi su ubrani Domovine izvršili veliki broj zadataka na području cijele Republike Hrvatske.“, istaknuo je dr. Jakša Raguž, suautor monografije. „Njihov je doprinos Domovinskom ratu golem i u ovoj knjizi napravili smo sintezu njihovog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Kroz ovaj znanstveni rad dobili smo i sliku prosječnog Risa, pripadnika jedinice. U tom razdoblju bili su to mladići oko 20 godina, srednje stručne spreme, iznimno patriotski orijentirani i visoke fizičke kondicije i visokog morala. Odlikovalo ih je to da su svaki zadatak kojeg su dobili bilo gdje u Hrvatskoj, bez imalo dvoumljenja pristupali su izvršenju zadatka i iznimno ga dobro rješavali. Baš zahvaljujući toj fizičkoj pripremi i visokom moralu bez problema su borbeno djelovali u slavonskoj ravnici, na ličkom Velebitu ili na oštrim dubrovačkim stijenama.“

 

 

U obranu Domovine prvi su stali hrvatski policajci koji su dali i prve žrtve za Hrvatsku. Ukupno 762 policajca su poginula u obrani Domovine. Istaknuo je to general Mladen Markač te je zahvalio Risovima i autorima, jer se ovom monografijom čuva istina i sjećanje na Domovinski rat i doprinos policije u Domovinskom ratu te zato knjiga predstavlja povijesnu vrijednost.

„Hrabro i odlučno policajci su stali i nisu dopustili stvaranje Velike Srbije što je bio cilj agresora, Srbije i JNA. Nažalost, velikosrpska politika još nije pobijeđena. Branili smo svoje, nismo bili agresori i nismo sudjelovali u građanskom ratu u Hrvatskoj zašto nas je optuživao Haaški sud.“, istaknuo je general Mladen Markač i dodao. „Kao mala zemlja pobijedili smo tu međunarodno zajednicu, čitavu pravdu svjetsku. Morali su nam priznati, nama, maloj Hrvatskoj da smo imali oslobodilački, obrambeni i najvažnije časni Domovinski rat. Čast i dostojanstvo se stječe djelima. Zato danas govorimo o časnoj postrojbi, a to su naši Risovi. Branili su Republiku Hrvatsku. I danas gdje god dođete, Dubrovnik, Vukovar, Karlovac ili Gospić, Velebit… uvijek ćete čuti samo najbolje riječi o našoj postrojbi, o našim Risovima.“

 

Hrvatski branitelji, policajci i Risovi bili su časni, hrabri i dostojanstveni. Borili su se za bolji život u slobodnoj Hrvatskoj. Borili su se za pravedniju i bogatiju Domovinu kao najljepšu i najbogatiju zemlju na svijetu. „Obranili smo domovinu jer nas je krasilo zajedništvo. I danas nam je u izgradnji Hrvatske i društva potrebno to zajedništvo umjesto sve više podjela u sve više područja u Hrvatskoj.“, naglasio je general Mladen Markač. „Svaki koji je nosio zelenu odoru sa oznakama specijalne policije MUP-a RH može biti nemjerljivo ponosan što je sudionik Domovinskog rata, što je stvarao slobodu naše Domovine koju danas svi uživaju. Danas, više nego ikad je potreba da skupimo glave skupa, da jasno definiramo svoje nacionalne ciljeve i da ih ostvarimo. Želimo svi skupa bolji život. Ne smijemo zaboraviti naše branitelje. Oni ne smiju biti samo ponizni i poslušni kao što bi to htjela svaka vlast. Mi smo kao branitelji uvijek bili stvaraoci. Nismo rušili, mi smo stvarali pa se onda i naš glas mora čuti.“

 

 

Branitelji mogu i trebaju dati veliki doprinos u ciljevima koji još nisu ostvareni a koji se temelje u Domovinskom ratu. „Istina o Domovinskom ratu naša je istina i zato moramo biti ponosni i djeca hrvatskih branitelja s ponosom moraju reći: i moj je tata bio hrvatski branitelj.“ Rekao je general Mladen Markač te je na kraju poručio. „Naša će djeca uz pomoć ove knjige prenositi u budućnosti istinu, jer smo je napisali onako kao što je mi pamtimo. Ovo je istina koju nije pisao jedan djelatnik ili jedan autor po svojim sjećanjima, nego čitava postrojba. Hrvatsko moja, sretna budi i neka te vode pošteni i dobri. Ova knjiga govori tko ste vi i što ste napravili za svoju Domovinu. I tada smo bili vjerni Domovini, kao što smo i danas vjerni Domovini. Zato pozivam sve naše mlade kolege koji rade u državnim službama, poglavito policija i vojska, ali i svi oni koji nose hrvatski grb na svojim odorama da službe vjerno Domovino kao što su to činili veterani Domovinskog rata.“

 

 

General Mladen Markač prve primjerke monografije o Risovima uručio je roditeljima i obiteljima poginuli pripadnika Specijalne jedinice RIS Kutina.

Risovima su čestitali i zahvalili što izdanjem ove knjige čuvaju i pronose istinu i dignitet Domovinskog rata gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, zamjenik župana Ivan Celjak i Dinko Tandara, pomoćnik ministra branitelja.

Branitelji, Risovi, znanstvenici i građani na promociji monografije Risova složili su se kako ovakvih knjiga o braniteljskim postrojbama i Domovinskom ratu treba biti više te su izrazili uvjerenje kako će Risove u izdanju knjiga slijediti i ostale braniteljske udruge uz potporu Ministarstva branitelja i jedinica lokalne samouprave. (nb)