Kvartovski razgovori o razvrstavanju otpada na kućnom pragu

Naviku usvojim, otpad odvojimo!

Eko Moslavina stanarima u stambenim zgradama u Kutini i Popovači dostavila je kante za odvojeno sakupljanje biorazgradivog otpada. Tim povodom u Kutini je održan sastanak djelatnika Eko Moslavine te upravitelja zgrada, predstavnika stanara i vlasnika stanova. Bio je to kvartovski razgovor na kojem se razgovaralo o uvođenju novog sustava prikupljanja i odvoza komunalnog otpada te o ostalim temama uz ove usluge.

„Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Uredba Vlade RH pred jedinice lokalne samouprave, gradove i općine, pred pružatelja usluge Eko Moslavinu i građane, korisnike usluga postavila je nove zadatke koji su naš zajednički izazov. Zato smo organizirali ovaj sastanak kako bismo zajedno došli do najboljih rješenja i uveli održiv i učinkovit sustav koji će biti prihvatljiv Eko Moslavini i građanima.“, rekla je Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavine pozdravljajući sudionike sastanka te im je zahvalila što svojim sudjelovanjem žele doprinijeti unapređenju usluga Eko Moslavine i zaštiti okoliša.
„Ukratko, svi zajedno moramo smanjiti količinu neiskorištenog mješovitog komunalnog otpada. Zato je potrebno što više odvojeno sakupljati koristan otpad koji se može reciklirati i tako ponovo iskoristiti. U proteklih nekoliko godina započelo se s tim sustavom, ali nije dovoljno razvijen, jer u njega nije dovoljno uloženo. Praktički smo na novom početku, ali u suradnji s građanima vjerujem da ćemo uspjeti. Nedavno smo u pilot projektu uveli otpadomjere, a sada u svim stambenim zgradama u Kutini i Popovači u pilot projektu odvojeno sakupljanom otpad. Svi prijedlozi stanara bit će razmotreni i uvaženi ukoliko je to moguće.“, rekla je direktorica Eko Moslavine.
Stanari, vlasnici stanova, predstavnici stanara i upravitelji zgrada imali su mnoštvo pitanja i prijedloga. Upozorili su na zastarjele i neprilagođene zelene otoke, zatražili su kante za odvojeno sakupljanje korisnog otpada. Stanari su ukazali i na problem zajedničkih prostorija u zgradama, jer su ti prostori mali i nisu adekvatni površinom za odvojeno sakupljanje otpada. Zato je predloženo da se razmotri postavljanje podzemnih zelenih otoka.
Za odvojeno sakupljanje biorazgradivo otpada u početku svaki ulaz u stambenoj zgradi dobio je jednu kantu te će se biorazgradivi otpad odvoziti jednom tjedno. Stanje će se redovito pratiti te će se broj kanti povećavati sukladno ukazanim potrebama, odgovorili su predstavnici Eko Moslavine na primjedbe stanara kako jedna kanta neće biti dovoljna.
Stanare je zanimala i promjena cijene komunalne usluge odvoza otpada. Usluga odvoza korisnog otpada neće se naplaćivati, a odvoz mješovitog komunalnog otpad plaćat će se prema stvarno predanoj količini otpada.
Zakon također nalaže da se račun sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Novi sustav kojeg nalaže Zakon nužno povećava troškove davatelju usluge koji mora prilagoditi sustav što nužno stvara troškove. Varijabilni dio računa odnosi se na mješoviti komunalni otpada. Uvođenje novog sustava prikupljanja otpada i određivanje cijena obaveza je gradova i općina. Direktorica Eko Moslavine potvrdila je kako će do promjene cijene nužno doći, ali ne očekuje da će se to dogoditi prije studenog ove godine. Do tada će se u suradnji s građanima tražiti najbolja i najprihvatljivija rješenja za građane i Eko Moslavinu.
Sudionici Kvartovskog razgovora sa Eko Moslavinom izrazili su zadovoljstvom sastankom te su izrazili želju da se ovakvi razgovori organiziraju i dalje dok traje uvođenje novog sustava prikupljanja i odvoza korisnog i mješovitog komunalnog otpada.