U Popovači promoviran Zbornik Moslavine XVIII

U Knjižnici i čitaonici Popovača 20. veljače održano je predstavljanje XVIII. Zbornika Moslavine.

Riječ je o periodičnoj publikaciji koja objedinjuje tematski raznovrsne članke, a ovaj broj donosi 17 radova koji se odnose na arheologiju, povijest, povijest umjetnosti, etnologiju i prirodne znanosti uz priloge i osvrte.

Pozdravljajući okupljene ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić naglasila je kako je ovo prva promocija Zbornika u Popovači nakon 2009. godine. Iskazala je stoga zadovoljstvo jer se Zbornik vraća u Grad o kojem i sadrži brojne teme.

Gradonačelnik Josip Mišković zahvalio je djelatnicima Muzeja Moslavine Kutina što ustraju na ovom izdanju koje je dio naše povijesti. „Ova „Biblija Moslavine“ od zaborava čuva brojne zanimljive teme i lica našeg grada. Podaci koje nalazimo u ovom izdanju od koristi su nam u svakodnevnom životu i zaista nam puno znače. Upravo zahvaljujući ovom Zborniku dio naše povijesti Moslavine ostaje zapisan i sačuvan za buduće generacije.“ – rekao je gradonačelnik Mišković.

Zbornik Moslaivne XVIII. Popovčanima su predstavili ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina Jasmina Uroda Kutlić te muzejski djelatnici Antonio Džaja, Jelena Batinić i Silvija Kantolić.

Ravnateljica Muzeja podsjetila je kako je Zbornik Moslavine počeo je s izdavanjem 1968. godine. I ovaj, XVIII. broj  bit će vrijedan u očuvanju baštine jer okuplja ljude koji promišljaju o Moslavini i kojima je ona srcu draga.

Uz svoje vlastite, promotori su predstavili i radove Đure Vidmarovića, Danka Dujmovića, Franka Miroševića, Katarine Brkić, Jelice Ilić, Tihane Rubić i Doris Dautović, Slavice Moslavac, Dalibora Sumpora i drugih. Posebno zanimljive teme uz Popovaču bile su one Ivana Gračakovića o prošlosti i nazivlju Popovače te Silvije Pisk i Stele Kos o Srednjovjekovnoj utvrdi Jelengrad.