14. veljače – Valentinovo ili Dan zaljubljenih

Valentinovo, dan zaljubljenih! Posljednjih se nekoliko godina u našoj zemlji obilježava blagdan Sv. Valentin, 14. Veljače, kao Dan zaljubljenih. Porijeklo ovog običaja vodi nas u Englesku, gdje se ovaj običaj u prvotnom obliku obilježavao tako što su zaljubljeni plemići slali svojim izabranicama ljubavna pisma. Na europsko je kopno ovaj običaj uveo francuski kralj-pjesnik Charles d’Orleans.
Danas je Valentinovo vrlo omiljen blagdan ne samo u Francuskoj, već u cijeloj Zapadnoj Europi i to toliko da je smatran narodnim običajem koji se dovodi u vezu sa svecem-mučenikom iz 3. st. Sv. Valentinom, čiji je blagdan upravo 14. veljače. Njegov kult raširen je po cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Knjiga o ljubavi, običajima za Valentinovo i spomenarima iz pera Slavice Moslavac

Prema legendi, Valentin je bio svećenik, mučen za vladavine cara Claudija II (269-70). Bazilika u njegovu čast podignuta je u Rimu u Via Plaminia već u 4. stoljeću. Legenda kaže kako je liječio djecu bolesnu od padavice, a jednoj je slijepoj djevojčici vratio vid. Jedna druga legenda kaže da je sv. Valentin vjenčao jednu pogansku djevojku i kršćanina, pa je stoga prozvan i zaštitnikom zaljubljenih. U našoj narodnoj tradiciji ovaj dan u prošlosti nije imao neko posebno značenje, osim što se govorilo da se toga dana ptičice žene, pa se i tako opet dovodio u vezu sa zaljubljenima. Ptičji svatovi se održavaju u živicama i šumarcima. Na gozbi ima dakako svekolikog jela i pića i mnogo raznih glazbala. U rano jutro svadba prestaje, ptice idu spavati, a ostaju utihnula glazbala i preostalo jelo i piće. Odrasli šalju bosonogu djecu, čim se probude, u obližnju živicu da pokupe ostatke s ptičje svadbe (koje su im oni, naravno, u ranu zoru ostavili). Djecu su najviše zanimala ptičja glazbala. No, uz sav trud, u živici ih nisu nalazili. Tu je bilo jela (mesa, kobasice, kolači…) i pića. Zaokupljena njima sve dok se do sita ne bi najela, djeca su dobro ozebla. Vraćala su se, stoga, kući plačući. Odrasli su ih dočekivali i objašnjavali im da je njihov plač melodija s ptičjih glazbala, te da će oni biti zdravi i dobri pjevači.Svetom se Valentinu zagovaralo za zdravlje. Njegovo ime znači Zdravko. Osobito su mu se zagovarala djeca koja su imala fraz (padavicu).

Slavica Moslavac, etnologinja