Noć muzeja 2024. u Muzeju Moslavine

U kutinskom Muzeju Moslavine održana je Noć muzeja. Ovogodišnja tema noći muzeja bila je „Muzeji i nova publika“ što govori o potrebama uključivanja mladih u muzejske sadržaje, upoznavanje novih generacija s povijesnom građom na moderan način, korištenje muzejskih aplikacija i novih načina komunikacija s bogatom ostavštinom kakvu ima većina hrvatskih muzeja, pa tako i Muzej Moslavine.


 Noć muzeja otvorila je premijera filma učenika OŠ Mate Lovraka „Tehillah“ (Pjevati novu pjesmu) koji je istraživao lokalnu povijest Židova od 19. stoljeća do suvremenog doba koju su istraživali učenici škole uz mentorstvo redateljica, nastavnica Kristine Lukec i Tamare Mikša.  


  Uz učenike osnovnih škola Muzej je organizirao i program za djecu, izradu sovica uz voditeljicu Silviju Kantolić, te prilagođen face painting.

  Središnji dio programa bilo je predstavljanje XVIII. Zbornika Moslavine, periodične publikacije koja objedinjuje članke iz područja povijesti, arheologije, etnologije i drugih znanosti s našeg područja. Predstavili su ga ravnateljica muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić, te muzejski djelatnici Antonio Džaja, Jelena Batinić i Silvija Kantolić.


Ukratko su predstavili članke novog zbornika koje su napisali autori, dr. Franko Mirošević, prof. dr. Danko Dujmović, prof. dr. Silvija Pisk, prof. dr. Tihana Rubić. I ovoga puta u Zborniku se mogu pročitati članci Đure Vidmarovića, Slavice Moslavac, Katarine Brkić, Ivana Gračakovića i drugih domaćih autora. Teme su uglavnom vezane za Moslavinu i okolna područja, a za sam grad Kutinu zanimljiv je članak o suradnji zbratimljenih gradova Kutine i Zaječara u doba Jugoslavije. Uz to je objavljen i poseban članak o radu nekadašnje tvornice „Kristal“ u Kutini, koja je otvorena u suradnji s istoimenom tvornicom u Zaječaru. Članak o tvornici je diplomski rad mlade Kutinčanke, Doris Dautović, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

  Noć muzeja u Kutini godinama ima svoju vjernu publiku, koja je i ove godine imala priliku obići stalni postav svih odjela, kupiti publikacije po promotivnim cijenama i uživati u okrjepi i druženju.

Nije nedostajalo niti glazbe, te je ovom prilikom kraći koncert održala kutinska grupa Los Kozmos. Nagradne igre, arheološke priče te upoznavanja s muzejskim aplikacijama upotpunile su ovu Noć muzeja koju je posjetio i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.