GV Kutina: izglasan III. rebalans proračuna; vrtić skuplji za 16%

Gradsko vijeće Kutine na prvoj sjednici nakon ljetne stanke izglasalo je treći rebalans proračuna. Kako je u prijedlogu rebalansa istaknuo pročelnik za financije Ivan Crnac ukupni prihodi povećavaju se za 3.519.200 eura, koliko približno iznose i rashodi u proračunu.

Najveći razlog ovih izmjena je sanacija šteta od olujnog nevremena koje je 19. srpnja zadesilo Kutinu. “Glavni razlog rebalansa su troškovi koji su nastali zbog oluje i oni su na razini od 800.000 eura. Sve sanacije koje smo morali napraviti radili smo iz tekućeg održavanja i imamo mogućnost tražiti nadoknadu tih sredstava iz nekoliko izvora tako da očekujemo povrat. Među razlozima povećanja proračuna je i najavljena kompletna rekonstrukcija Doma u Repušnici vrijedna 1.75 mln eura u kojoj će grad sudjelovati sa 750.000 eura, nadoknada sredstava sportskim udrugama, te plaće proračunskim korisnicima”, rekao je Babić. Povećanjem je među ostalim obuhvaćena i Turistička zajednica, a dio sredstava odnosi se i na otkup prostora Doma umirovljenika u svrhu uređenja Knjižnice i čitaonice.


 Klub vijećnika SDP-a i Laburista bio je protiv rebalansa. “Zašto niste pozvali prije rebalansa nas predstavnike klubova vijećnika da i mi sudjelujemo pri izradi rebalansa, na što smo već prije upozoravali”, jedna je od primjedbi vijećnice Jasminke Molnar. Klub osporava povećanje sredstava turističkoj zajednici i sportskim udrugama, te žele vidjeti pismenim putem detaljniju raspodjelu sredstava u sportu.
 Za razliku od oporbe predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Matija Šurbek pohvalio je rebalans: “Rashodi su bili neplanirani, dogodili su se zbog nevremena. Možemo samo pohvaliti primjerice nabavku kompaktora za deponiju, dobro je i da se radi na rješavanju prostora Knjižnice …”. Vijećnici su ovaj puta širu raspravu poveli o sportu, za koji nikad dovoljno sredstava. Uz dva veća kluba rukometni i nogometni koji igraju u višim ligama, istaknuti su i atletičari AK Moslavine, te drugi sportski klubovi koje rade s mladima. Većina se složila da je sport i uključivanje djece i mladih u sport, usprkos situaciji, vrijedno sredstava.
 

Vijećnik stranke Odlučnost i pravednost Robert Krpes u raspravi oko proračuna dotaknuo se aktualnih problema koje vidi u gradu, među kojima navodi zapostavljeno čišćenje grada i ugašenu javnu rasvjetu što smatra problemom. Na istom tragu govorio je i nezavisni vijećnik Davor Kljakić zalažući se za ponovno paljenje javne rasvjete tijekom cijele noći, bez obzira na uštede koje ta mjera donosi. Gradonačelnik je vezano uz ovu temu najavio projekt zamjene kompletne rasvjete štedljivom led rasvjetom, te rekao kako je cilj što prije  ukinuti ovakav način štednje. Hoće li to biti trenutno, ostavio je otvoreno vijećnicima.
  Vezano uz čistoću Grada o kojoj je bilo dosta riječi Babić navodi kako su nakon oluje sve službe bile na terenu, od JVP, DVD-a, Hrvatskih voda, HEP-a, a u koordinaciji sa Civilnom zaštitom, te kako se radi i danas na otklanjanju šteta. O samoj košnji grada ističe da su vremenske prilike bile nepovoljne, te zaključio kako je Kutina relativno čist grad u odnosu na druge gradove. 
 

Gradsko vijeće na ovoj je sjednici vladajućom većinom izglasalo povećanje cijene vrtića za 16%. Pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić i direktorica vrtića Sandra Todorov objasnili su potrebu za povećanjem cijene vrtića. Ilustrativno, povećanje cijene vrtića u 10 satnom programu iznosi 14 eura, odnosno cijena je sa 87 eura povećana na 101 euro. Kao glavni razlog povećanja cijene navodi se povećanje svih cijena od prehrane do energenata, te usklađivanje plaća odgajatelja s plaćama u osnovnoj školi za što se izborio Sindikat zaposlenih u vrtićima.
 Vijećnica SDP-a Jasminka Molnar kritizirala je najavljeno povećanje cijena podsjećajući gradonačelnika na predizborna obećanja, te tražeći da se iz proračuna nađu sredstva. Pozvala se i na najavljene mjere Vlade RH oko pomoći jedinicama lokalne samouprave oko financiranja vrtića. Zanimalo ju je i tko će platiti štete uslijed zastoja radova na novom vrtiću. Njezin kolega Drago Šivak istaknuo je da je ovu odluku trebalo bar prolongirati.

Gradonačelnik je odgovorio kako je Kutina u većem rangu razvijenosti gdje najavljena državna dotacija neće biti dostatna kao u manje razvijenim gradovima gdje su dotacije bitno veće. Dodao je da dogovore sa Sindikatom oko plaća zaposlenika u vrtićima mora ispoštovati, te da se nastojalo pribjeći što manjem povećanju cijene.
 Nezavisni vijećnik Ivica Glibo podržao je ovu mjeru istaknuvši da su cijene vrtića povećane i u drugim gradovima za veći postotak. – Trebamo imati na umu održivost vrtića sa standardom kakav imamo, kao i zadržavanje odgajatelja ovdje, ukoliko ne želimo da odu raditi u sredine gdje će imati veću plaću, što se dešavalo, rekao je u raspravi.
 Vezano uz vrtić u izgradnji gradonačelnik odgovara da bilo kakvu štetu neće snositi grad nego će se naplatiti od izvođača, da se čekaju rezultati natječaja kako bi se radovi mogli nastaviti, te da će ovo biti prvi vrtić od 1968. izgrađen u Kutini. Najavio je i gradnju vrtića europskim sredstvima u Kutinskoj Slatini.  
 

 Kod usvajanja Strategije zelene urbane obnove vijeće je bilo jedinstveno – riječ je o kvalitetnom dokumentu važnom za grad Kutinu i njezine prirodne resurse. Predstavila ga je ukratko pročelnica za urbanizam Snježana Ohman Šlabek, te predstavnica tvrtke izrađivača plana, Vita project d.o.o. koja je održala prezentaciju na tu temu. Dio vijećnika sudjelovao je i u prethodno održanoj javnoj raspravi. Iznesena strategija bit će temelj za apliciranje na razne projekte koje će sufinancirati država.   
Vijećnici su imali kvalitetnu raspravu vezanu i uz točku davanja suglasnosti na sporazum između Grada Kutine i trgovačkog društva Accolade VII te o uzajamnim pravima i obvezama stranaka. Grad je vlasnik zemljišta na koje investitor želi graditi Industrijski park na površini od 680 000 m2. Vijećnici su pokazali interes za detalje ugovora o čemu ih je informirao i pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić. Gradonačelnik je naglasio kako se pomno prati svaki detalj s ciljem sklapanja kvalitetnog ugovora kojim bi bili zadovoljni i Grad Kutina i investitor s naglaskom na zaštitu interesa Grada Kutine


 Na ovoj sjednici došlo je i do izmjena vijećnika u stranci Laburisti. Umjesto Dalibora Žiljaka dužnost vijećnika obnašat će vijećnik Momir Rajšić. Sjednica je počela aktualnim satom na kojem je također bilo dosta aktualnih pitanja. Bilo je riječi o cjelodnevnoj nastavi, šumskim putevima, infrastrukturi na grobljima, aglomeraciji, radovima na području bivše stolarije itd.