UIR ipak nastavlja s radom; Cesaru produljen mandat na godinu dana

 Nakon održane izborne skupštine, Udruga invalida rada Grada Kutine produžila je mandat dosadašnjem dugogodišnjem predsjedniku Božidaru Cesaru. Iako je Cesar htio odustati od obavljanja ovoga posla, što zbog zdravstvenog stanja, što zbog financijskih sredstava koja su nedostatna za rad Udruge, na nagovor članova i nakon razgovora s gradonačelnikom Zlatkom Babićem ipak je odlučio odraditi još godinu dana kao predsjednik Udruge invalida rada.

Kako je rekao na Skupštini Udruga iza sebe ima gotovo 40 godina rada i u tom vremenu ona je postala i važno mjesto  gdje invalidi rada dolaze tražiti pravnu pomoć i gdje imaju priliku saznati koje su to novosti bitne za invalide rada.
 

Cesar je rekao kako se sve promijenilo, dotacija su male i mnoge jedinice lokalne samouprave nisu u odgovarajućoj mjeri podržale Udrugu invalida rada, što njima otežava djelovanje. Usprkos tome udruga je lani uspješno provela projekt “Informiraj i aktiviraj” u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava vrijedan 198.000 kn koji je obuhvaćao više od 300 događaja bilo  kreativnih ili kulturnih sadržaja, do rekreacije, edukativnih predavanja uz stručnjake raznih područja, organiziranje izleta i slično.
 

Udruga surađuje sa drugim udrugama, povezuje svoje članove sa Zagrebom, te se trudi pomoći u ostvarivanju njihovih prava. „To je u posljednje vrijeme sve teže, jer se sve promijenilo. Zakoni, način rada, uz to sve je digitalizirano, a mi nemamo niti adekvatnu opremu, niti sredstava da nekoga zaposlimo po tom pitanju, tako da je teško u takvim uvjetima voditi udrugu“, rekao je Cesar.
 

Članovi prisutni na skupštini podržali su starog predsjednika i željeli da on nastavi voditi udrugu, bar dok se ne nađe netko novi tko ima volje uhvatiti se ovog zahtjevnog posla i biti dostupan članstvu koje teško prihvaća činjenicu da bi se udruga mogla ugasiti, što se umalo i dogodilo na Skupštini.

U ime gradonačelnika koji se ispričao, članove je pozdravio vijećnik Drago Šparavac koji je rekao kako gašenje udruge svakako nije opcija i kako treba naći načina premostiti bar prijelazno razdoblje. Na tom tragu nakon održanog sastanka s gradonačelnikom Zlatkom Babićem odlučeno je da će Božidar Cesar još godinu dana biti na čelu udruge.
 

Udruga invalida rada sljedeće godine navršava 40 godina djelovanja i svi se nadaju da će ova značajna obljetnica biti dostojno obilježena.